Slovenija

Župana skušali zavezati k nezakonitemu dejanju

L.T.
3. 1. 2015, 15.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Sklepi in dejanja, s katerimi je destrniška svetniška skupina SLS župana Vladimirja Vindiša hotela prisiliti v nakup poslovne stavbe, so nezakoniti.

sds.si

Štajerski tednik poroča, da so člani destrniškega občinskega sveta na 20. redni seji 1. oktobra 2013 izglasovali spremembo dnevnega reda, s katero so nanj uvrstili odločanje o nakupu poslovnih prostorov v naselju Janežovski Vrh. Na seji so tudi izglasovali in potrdili nakup poslovnih prostorov v poslovni zgradbi Janežovski Vrh v površini slabih 640 kvadratnih metrov in del funkcionalnega zemljišča v izmeri 1200 kvadratnih metrov po ceni 1040,764 evra ter pripadajoči DDV, za podpis pogodbe pa pooblastili župana Vladimirja Vindiša. Kot je še navedeno v sodbi, je iz predloženega gradiva izhajalo, da je pravna podlaga tega sklepa 11. člen zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti ter sklep komisije za pogajanja o ceni poslovnih prostorov v zvezi s podpisano pogodbo. V resnici pa je bila podlaga za navedeni sklep nezakonita predpogodba, saj so se z njo izognili naročanju po predpisih zakona o javnem naročanju. Kot sta ugotovila tudi Računsko sodišče in destrniški nadzorni odbor, je predpogodba zato nična.

Na podlagi navedenega je župan zadržal izvajanje sprejetega sklepa občinskega sveta in predlagal, da občinski svet o njem ponovno odloči. Na naslednji seji pa je svetniška skupina SLS glede ponovnega odločanja o spornem sklepu predlagala sklep z drugačno vsebino in obrazložitvijo. Po glasovanju je bil sprejet sklep, v katerem je bil ponovno potrjen nakup poslovnih prostorov za isto ceno ter županu vnovič naloženo, da podpiše pogodbo najpozneje oktobra lani ali v istem roku sproži postopek pred upravnim sodiščem.

Župan je na oba sklepa zaradi nezakonitosti ponovno podal veto in vložil tožbo, s katero je predlagal, da se odpravijo sporni sklepi občinskega sveta. Sodišče je tožbi ugodilo in odpravilo izpodbijane sklepe občinskega sveta z obrazložitvijo, da so sklepi in dejanja nezakoniti, saj so se kršile določbe zakona o javnem natečaju. Pritožba zoper sodbo ni dovoljena.