Slovenija

V ljubljanski porodnišnici uspešno operirali novorojenčka s prirojeno kilo trebušne prepone

STA
12. 12. 2014, 21.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

UKC Ljubljana je med tremi najboljšimi centri na svetu na področju obravnave prirojene kile trebušne prepone pri še nerojenih otrocih in novorojenčkih. Gre za interdisciplinarno zdravljenje, s katerim je ekipa pediatrov, neonatologov, torakalni kirurgi, anesteziologi in medicinsko osebje nazadnje pomagala dečku iz Makedonije, so sporočili iz UKC.

Twitter (simbolna fotografija)

Otrok se je rodil v Ljubljani, bil uspešno operiran in je tudi zaključil intenzivno zdravljenje, prihodnji teden že odhaja domov v Makedonijo, so v sporočilu za javnost ob današnji predstavitvi primera medijem pojasnili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

Babica operiranega makedonskega dečka, sicer pediatrinja in profesorica na medicinski fakulteti v Skopju Mirjana Kaeva Pejkovska je pojasnila, da so njeni hčerki v Makedoniji v 30. tednu nosečnosti diagnosticirali prirojeno kilo trebušne prepone ploda. Starši so kot samoplačniki poizvedovali po vseh evropskih centrih, da bi izbrali tistega, ki bi na enem mestu nudil vso kompleksno diagnostično in terapevtsko obravnavo od prenatalne diagnostike in vodenja v zadnjem delu nosečnosti do operacije in zahtevanega intenzivnega zdravljenja. Izbrali so UKC Ljubljana, ki vse to nudi.

Prirojena kila trebušne prepone je redka prirojena napaka, ki se pojavlja kot en primer na 2000 do 5000 živorojenih otrok v enem letu, torej bi v Sloveniji pričakovali štiri do 10 primerov letno. V Sloveniji vse novorojenčke s to diagnozo zdravijo na kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo UKC Ljubljana. Lani in letos so zdravili po tri otroke s tako napako.

Zaradi luknje v trebušni preponi - najpogosteje na levi strani - se pljuča na tej strani ne razvijejo in se pojavi t. i. pljučna hipertenzija različne stopnje. V prsno votlino pa se skozi to luknjo preseli želodec in velik del tankega črevesja.

V večini primerov se prirojena kila trebušne prepone ugotovi pri rednem ultrazvočnem pregledu nosečnice. Če je otrok ob rojstvu stabilen, je lahko operiran v prvih 24 do 48 urah po rojstvu, če je otrok življenjsko ogrožen, pa ga morajo najprej stabilizirati in nato operirati, je pojasnila vodja ljubljanske porodnišnice Nataša Tul - Mandič.