Slovenija

Stari starši se vse bolj združujejo

P.Š.
19. 11. 2014, 22.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Stari starši so še kako pomemben del naše skupnosti, saj prispevajo svoj delež k vzgoji otrok, hkrati pa gre za eno večjih populacij v državi.

Arhiv Svet24

Januarja letos je bilo tako ustanovljeno združenje Glas starih staršev, zato da bi družba spoštovala vlogo in vzgojno poslanstvo starih staršev, njihovo delo in izkušnje v življenju slovenske družine. Združenje vse od nastanka pred slabim letom dni vodi Kranjčanka Metka Zevnik.

Glas starih staršev je nastal z namenom, da bi družba spoštovala vlogo in vzgojno poslanstvo starih staršev.

»Vloga starih staršev je dandanes večplastna – prenašamo družinske vrednote in družinske spomine, jim prebiramo pravljice, uvajamo v vsakodnevna opravila, v medsebojno sodelovanje in učenje. Vnuke varujemo in nudimo pomoč v bolezni, da gredo lahko starši v službo. Ne nazadnje pa mnogi stari starši skupaj s svojimi vnuki vsakodnevno pomagajo, negujejo in skrbijo za svoje ostarele starše. Gotovo je to velik doprinos k človekoljubni vzgoji v naši družbi. Raziskave nedvoumno kažejo, kako stiki med vnuki in njihovimi starimi starši izredno pozitivno vzgojno vplivajo na razvoj, socialno vključenost, sočutnost in šolsko uspešnost otrok. Vzgojno poslanstvo in pomoč starih staršev kot članov razširjene družine pomembno prispevata k stabilnosti in razvoju družbe,« je za Svet24 povedala Metka Zevnik.

Svoje izkušnje, kako je biti babica oziroma dedek, sta z nami delila člana združenja Jana in France. Dejala sta, da so po njunih izkušnjah stari starši edinstveni za vsakega vnuka in tudi za njihove starše. »Stari starši so po navadi neobremenjeni z raznimi službenimi dolžnostmi, saj so večina že upokojeni, zato se lahko vnukom posvetijo na poseben način. Sama se v razširjeni družini, kot imenujeva midva najine hčere in sina z njihovimi otroki oziroma najinimi vnuki, počutiva kot družinska zgodovinarja oziroma nosilca spomina na najine prednike. Vnukom lahko posredujeva zgodbe iz preteklosti o sorodnikih, pomembnih dogodkih, družinski tradiciji. Vse to je lepilo, ki ohranja družinsko identiteto,« sta povedala za Svet24.

Kot nam je še povedala Zevnikova, so do zdaj vzpostavili programsko skupino kot ključno organizacijsko strukturo. Skupina je oblikovala vizijo in prioritete. Pregledali so slovensko družinsko zakonodajo in sklenili, da bodo začeli z oblikovanjem popravkov, ki bodo vključevali tudi stare starše.

Arhiv Svet24