Slovenija

S krznom na pomoč bolnim in najrevnejšim

N.N.
19. 11. 2014, 20.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vodilno slovensko podjetje na področju krznarstva, Eber, je ob 95. obletnici obstoja in tik pred stotim rojstnim dnem gospe Jožice, žene ustanovitelja, pripravilo dobrodelni dogodek.

Arhiv Svet24

Po ogledu modne kolekcije za jesen in zimo 2014/15, namenjene vsem generacijam, tudi manekenke in manekeni so bili stari od 5 do 65 let, in predaji podjetja v roke četrti generaciji Ebrovih, Mateji Štimac, so gostje na dan potegnili denarnice. S prispevki za krznene obeske so zbrali 3000 evrov, namenjenih študentom medicine, ki se januarja odpravljajo na trimesečno medicinsko humanitarno odpravo v Zambijo.

Študenti šestega letnika Medicinske fakultete Univerze v Mariboru Klemen Kikel, Helena Vrečko, Mojca Kozinc, Marjetka Mirkac, Maja Štucin in Miha Lavre so pojasnili, v čem vidijo svoje poslanstvo: »Z odpravo bomo pomagali tisočim ljudem, ki nimajo dostopa do ustreznega zdravljenja in zaradi tega trpijo zaradi bolezni in stanj, ki so v naši družbi popolnoma preprečljiva ali ozdravljiva. V preteklih letih smo pridno študirali, nabirali znanje in odkrivali, kako obsežna in obenem lepa je medicina, zato da bi lahko pomagali ljudem. Opremljeni z optimizmom, elanom, znanjem in skrbjo za sočloveka se podajamo na pot, ki bo za nas dolga in naporna, vendar bo zavest, da smo dali del sebe v svet in za svet, presegla vse, kar smo in še bomo v odpravo vložili.«

In zakaj Zambija? Ker spada med najrevnejše države sveta, tri četrtine prebivalcev živi pod mejo revščine, pričakovana življenjska doba je 49 let, ogroženost nosečnic in otrok velikanska, zdravstvena oskrba izredno slaba. K izbiri destinacije je prispevalo tudi dejstvo, da imamo že zavidanja vredno tradicijo slovenskih medicinsko humanitarnih odprav v Zambijo, kar omogoča kontinuirano zdravstveno oskrbo.