Slovenija

Fištravca čaka še veliko delo za sestavo koalicije

STA/M.J.
11. 11. 2014, 12.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Mariborski župan Andrej Fištravec je po osvojitvi kar 17 mandatov v 46-članskem mestnem svetu morda pričakoval lažjo sestavo koalicije, a kot kaže bodo pogajanja še trda. Na to kažejo tudi njegove besede, da roparskih pristopov ne odobrava. Še najbližje je dogovoru z DeSUS, veliko trši oreh je SMC, medtem ko imajo v SD predvsem notranje težave.

Mediaspeed

Kot je minuli teden povedal Fištravec, nekateri koalicijo še vedno razumejo kot delitev plena, na kar pa da ne bo pristal. Koalicijo namerava sestaviti tako, da bodo določili, kaj so prioritetne naloge za štiri leta in pogledali, kdo od partnerjev ima dodano vrednost pri kateri od nalog.

"Tako bomo prišli do neke pristojnosti za posamezno področje v obliki podžupana ali kakšni drugi obliki medsebojnega dogovora. Nekateri pa imajo zelo čudne ideje roparskega kapitalizma, po kateri si želijo razdeliti plen, ki se mu reče Maribor. To pa ne pride v poštev," je dejal Fištravec, ki je iz pogajanj še pred njihovim začetkom izločil SDS, Listo za pravičnost in razvoj ter Županovo listo nekdanjega župana Franca Kanglerja.

Da bo DeSUS verjetno del koalicije, je potrdil predsednik mestnega odbora Valter Drozg, a za zdaj to še ni, saj uradnega predloga niti še niso dobili. Šele s takim dokumentom, ki bi potrdil njihove na prvem sestanku izražene želje, se bodo organi stranke o tem lahko izrekli.

Po Drozgovih besedah so njihove želje dokaj skromne in strnjene v tri glavne programske cilje - širitev Doma pod Gorco, urad za medgeneracijsko sodelovanje ter krepitev pomoči starejšim na domu. Večjih kadrovskih apetitov nimajo, tudi podžupanskega mesta po njegovih besedah ne pričakujejo.

V SMC pravijo, da so v pogajanja stopili z dobrimi nameni, ta pa da so konstruktivna. Predsednik mestnega odbora Andrej Špenga je dejal, da so županu predstavili njihov 92 strani dolg program ter vse projekte in dele programa, ki se ne pokrivajo z njegovim programom. Gre predvsem za tiste dele, pri katerih pričakuje vzpostavitev stika z vlado, dotikajo pa se infrastrukture, gospodarstva in javnega zdravstva.

"Koalicija ni odvisna samo od nas, pač pa od županove stranke in ostalih koalicijskih partnerjev, zato ni nujno, da bomo sodelovali točno na teh področjih. Za pokrivanje teh področij pa potrebujemo podžupana s polnimi pooblastili, ki bo te segmente lahko peljal," je dejal Špenga in poudaril, da Maribor takšne priložnosti, kot jo ima zdaj s petimi njihovimi poslanci, še ni imel nikoli. Predlog pogodbe s strani župana pričakujejo še ta teden.

Najbolj negotovo pa je trenutno v SD, kjer je sprva kazalo, da bodo zanesljiv del koalicije, njihov svetnik Metod Dolinšek pa se je omenjal kot eden od podžupanov. Čeprav je slednji kot predsednik sveta mestnega odbora stranke temu naklonjen, je vodstvo SD na čelu z Tonetom Gačnikom v petek odločilo, da ostane v opoziciji.

"Po večurni razpravi in tehtanju je pretehtalo prepričanje, da bo stranka v prihodnjih štirih letih lažje delovala skladno s svojimi načeli in programom, če ne bo tesno vezana na potencialne koalicijske partnerje. Kljub temu bo svetniška skupina SD podpirala vse projekte, ki so za Maribor dobri," je v izjavi za javnost zapisalo vodstvo stranke.

Ker se del stranke s tem ni sprijaznil, so v ponedeljek tudi ob pomoči strankine centrale skušali še enkrat opraviti razmislek o vsem skupaj, a niso bili sklepčni. Dolinšek je povedal, da so demokratična stranka z različnimi pogledi, vendar mestu ne bodo obrnili hrbta, rabijo le nekaj več časa, da se dokončno uskladijo.