Slovenija

V Loško dolino na pomoč prihaja 50 vojakov

M.J.
11. 11. 2014, 11.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Voda v Loški dolini še narašča, a manj kot prejšnje dni. V strahu pa pričakujejo nove napovedane padavine, ki naj bi Loško dolino zajele v sredo. Utrujenim gasilcem in ostalim prostovoljcem, ki te dni pomagajo prebivalcem Loške doline, bo danes okoli 11. ure na pomoč priskočilo tudi 50 pripadnikov Slovenske vojske.

STA

Že peti dan so na terenu gasilci, domačini in prostovoljci, ki v Loški dolini rešujejo, kar se še rešiti da. Voda počasi, a vztrajno narašča. Danes zjutraj je bila raven vode kar 60 centimetrov višja kot v februarskih poplavah. Voda sicer narašča manj kot centimeter na uro, a vremenska napoved za sredo kaže na nove padavine. Deževalo naj bi predvsem v južni in zahodni Sloveniji.

Utrujenim gasilcem bo danes na pomoč priskočila Slovenska vojska (SV). "50 pripadnikov SV bo danes od 11. ure naprej pomagalo pri črpanju vode, polnjenju protipoplavnih vreč in urejanju protipoplavnih zaščit," je za STA povedal poveljnik civilne zaščite Loška dolina Damijan Janeš.

Po najnovejših podatkih je v Loški dolini zalitih deset hiš in 18 gospodarskih objektov, ogroženih pa je še okoli 20 hiš in šest gospodarskih objektov. Eno osebo so morali izseliti, točnega podatka koliko tujcev oziroma tujih sezonskih delavcev je zapustilo poplavna območja in kam so odšli, pa pristojni nimajo.

Janeš vse prebivalce Loške doline poziva, naj svoje pohištvo in ostalo imetje dvignejo, kolikor se le da, ter tako preprečijo čim več škode. Poleg vode, ki se iz Hrvaške in okoliških hribov steka na Loško polje, imajo sedaj težave še s podtalnico, ki je danes zjutraj začela ogrožati dve hiši v vasi Kozarišče.

STA