Slovenija

Matoz pričakuje, da bo ustavno sodišče o Janševi pritožbi odločilo v kratkem času

STA/G.G.
27. 10. 2014, 15.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Matoz pravi, da bi lahko vsebinsko odločitev glede na očitnost kršitve, pa tudi dosedanjo prakso ustavnega in Evropskega sodišča za človekove pravice sprejelo v mesecu dni, saj so zadeve "dokaj jasne".

Nikola Miljković/KMA

Matoz je na današnji novinarski konferenci Odbora 2014 izrazil tudi pričakovanje, da bo ustavno sodišče še prej pritrdilo začasni odredbi, da se Janši do vsebinske odločitve dovoli opravljanje mandata.

"Prepričani smo, da je ustavno sodišče tisto, ki more o takem odvzemu mandata odločati," je poudaril Matoz, ki se sklicuje na 21. člen zakona o ustavnem sodišču. Omenjeni člen sicer govori o varstvu v primeru spora o potrditvi mandata, a kot pravi Matoz, gre za vsebinsko enako zadevo.

Vse okoliščine, zaradi katerih je DZ sprejel takšno odločitev, so bile namreč znane že ob sami potrditvi mandata. V primeru, da ustavno sodišče Janši ne omogoči varstva v tem primeru, pa bi po Matozovem mnenju šlo za pristajanje na izigravanje zakonske določbe, po kateri je ustavno sodišče pristojno za spore glede potrditve mandatov.

Poleg tega upravno sodišče po Matozovih ocenah na podlagi obstoječe sodne prakse (med drugim Janševe tožbe zoper poročilo protikorupcijske komisije, o čemer še ni odločeno) ne nudi učinkovitega sodnega varstva. "Glede na to, da gre za poseg v aktivno in pasivno volilno pravico, mora biti pravno varstvo učinkovito, kar pomeni takojšnje," poudarja Matoz.

Ob tem opozarja še na ločeno pritrdilno mnenje ustavne sodnice Jadranke Sovdat k sklepu v podobni zadevi, iz katerega po njegovih besedah izhaja, da je edino pravo varstvo v takšnih primerih, kjer gre za predvsem politično dejanje in poseg v volilno pravico, varstvo pred ustavnim sodiščem kot volilnim sodnikom.

V torek bo na svoji seji prenehanje poslanskega mandata Janeza Janše obravnavala tudi Državna volilna komisija, ki pa do danes še nima informacije, ali bo Božo Predalič, ki bi Janšo lahko nadomestil kot poslanec SDS, prevzel mandat. V SDS sicer menijo, da ima Janša po zakonu in ustavi še vedno poslanski mandat, zato so ga nedavno tudi ponovno predlagali za člana komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.