Slovenija

Objavljeno končno poročilo o tragični balonarski nesreči

STA/B.K.
27. 10. 2014, 14.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov je danes objavila končno poročilo o preiskavi balonarske nesreče na Ljubljanskem barju, ki se je zgodila 23. avgusta 2012. Neposredni vzrok tragedije je napačna tehnika pilotiranja v pristajalni fazi.

STA

Najhujša balonarska nesreča v Sloveniji se je zgodila 23. avgusta predlani nekaj pred 8. uro zjutraj v bližini Iga. Balon je ob pristajanju večkrat udaril v tla, vmes pa trčil še v drevo. Več ponesrečencev je popadalo iz košare, druge je zajel ogenj. Na balonu je bilo 32 ljudi, med temi so na kraju nesreče umrli štirje, dva sta umrla pozneje v bolnišnicah.

Do požara je prišlo, ker pilot ob pristanku ni zaprl ventilov na jeklenkah. Pri trku v krošnje dreves je namreč prišlo do poškodbe plinske instalacije in uhajanja plina iz jeklenk.

Preiskovalci v danes objavljenem poročilu kot neposredni vzrok nesreče navajajo napačno tehniko pilotiranja balona v pristajalni fazi. Med posrednimi vzroki pa navajajo nespoštovanje veljavnih letalskih predpisov s področja letenja s toplozračnimi baloni, pomanjkljivo meteorološko pripravo na izvedbo leta in neupoštevanje vremenskih razmer v času poleta.