Slovenija

Nizki udarci, visoka zmaga

Ž.K.
20. 10. 2014, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Drugi krog lokalnih volitev je dal odgovor na vprašanje, ali je res mogoče, da bi se po hudih protestih, ki so ga odnesli, Franc Kangler vrnil na položaj župana štajerske prestolnice. Mariborski volivci so mu izrekli odločen ne.

STA

»Mariborčani so povedali, da si želijo prihodnost, da si želijo naprej,« je po zmagi v drugem krogu županskih volitev dejal dozdajšnji, od včeraj pa tudi novi mariborski župan Andrej Fištravec. Kot je dejal, je pričakoval visoko zmago in kar 70 odstotkov glasov na svoji strani. Dejanski rezultat je bil zanj še bolj ugoden, saj je dobil kar 75-odstotno podporo.

STA

Kot je dejal Fištravec, je to resnično velika obveza za naslednja štiri leta. O volilni kampanji pred drugim krogom pa je dejal, da je temeljila na žalitvah in ustrahovanju, a »Maribor se ne pusti ustrahovati, zato je rezultat tak, kot je«. Kljub očitkom si je s prejšnjim županom Francem Kanglerjem pred kamerami segel v roke.

STA/Mediaspeed

Tudi poraženec včerajšnjega drugega kroga mariborskih županskih volitev Franc Kangler meni, da je bil pred včerajšnjim glasovanjem deležen nizkih udarcev. Volilnega rezultata zaradi številnih podtikanj, ki jih je bil deležen med kampanjo, zato ne dojema kot poraz. V izjavi za medije je še dejal, da kljub katastrofalnemu porazu svojo udeležbo v županski tekmi razume kot politično rehabilitacijo. Kangler je tudi dejal, da za zdaj ne razmišlja o kateri drugi politični karieri. Dodal je, da vsekakor spoštuje voljo ljudstva in se zahvaljuje za vsak glas, ki so mu ga zaupali volivci. V prvem krogu mariborskih županskih volitev je sicer Fištravec prejel nekaj manj kot 41 odstotkov glasov, Kangler pa nekaj manj kot 18 odstotkov.

Inšpekcija nad Fištravca

Inšpektorica za delo je v petek Andreja Fištravca zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja pri sklepanju podjemnih pogodb naznanila policiji. Obenem je začela tudi postopek o prekršku, za katerega županu grozi med 3000 in 20 tisoč evri globe.

STA