Slovenija

Miran Senčar prevzema županski stol na Ptuju

STA/M.J.
19. 10. 2014, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Novi župan Ptuja bo nestrankarski kandidat Miran Senčar, ki je po več kot polovici preštetih glasov prejel skoraj 55 odstotkov glasov. S tem se v najstarejšem slovenskem mestu zaključuje 12-letno obdobje županovanja Štefana Čelana, ki je prejel 45 odstotkov glasov in Senčarju z napovedjo konstruktivnega sodelovanja v mestnem svetu že čestital.

Mediaspeed

Spremembe na vrhu ptujske občine so se nakazovale že ob začetku predvolilne kampanje, saj se je za kandidaturo odločilo kar devet kandidatov, kar je kazalo na to, da si Ptujčani želijo novih ljudi. Prvi krog je bil izjemno tesen, saj ga je Senčar dobil z enim samim glasom prednosti, volilna kampanja pa je bila na trenutke zelo ostra, tudi z ovadbami in celo grožnjami s smrtjo.

V preostalih dveh tednih kampanje je novi župan uspel prepričati kar pet protikandidatov ter SDS in SD, ki so mu izrekli podporo, s čimer mu bo tudi precej lažje sestaviti koalicijo v mestnem svetu. Vanj se je sicer s svojo listo uspelo uvrstiti tudi Čelanu, tako da bosta tekmeca, ki sta na trenutke precej zabelila kampanjo, naslednja štiri leta za dobro mesta vendarle morala sodelovati.

Kot je po izvolitvi povedal Senčar, je zmagala pozitivna energija, zdaj pa je potrebno stopiti skupaj in Ptuj popeljati tja, kamor so obljubili, da ga bodo. Zagotovil je, da prerekanj, kakršna so zadnja dva tedna dodobra polarizirala mesto, ne pričakuje več, saj je to le del politične igre, ki je sam doslej ni bil vajen. Priznal je, da v kampanji ni bilo veliko vsebine, zdaj pa je čas tudi za to.

"Pričakoval sem okoli 57 ali 58 odstotkov, tako da sem zelo zadovoljen z doseženim rezultatom. To kaže, da so Ptujčani želeli spremembe in spremembe bodo tudi dobili," je dejal Senčar, ki želi po strašenju nasprotnikov, da bo z izvolitvijo odpustil vse v javnih službah, pomiriti ljudi. Zatrdil je, da ne bodo nikogar odpustili, verjetno pa bodo nekoliko drugače delali, predvsem pa v dobro občanov.

Čelana, ki je sicer pričakoval zmago že v prvem krogu, današnji poraz vsaj na videz ni preveč potrl, pač pa po lastnih besedah celo čuti olajšanje. "Volivci imajo pravico izbirati, komu bodo dali svoj glas. Očitno so se odločili za spremembo in temu ne gre oporekati," je dejal Čelan, ki je zmagovalcu pred mestno hišo takoj čestital in izrazil upanje, da bodo v prihodnje dobro sodelovali.

O vzrokih za poraz je dejal, da je očitno prevladala želja po spremembah, saj se je vsa volilna kampanja usmerjala v to smer, da je dovolj dva ali tri mandate, da so spremembe potrebne. K temu so svoje dodale še volitve na državni ravni, ki so prav tako šle v smeri sprememb, pravi. Za svojo nadaljnjo kariero se ne boji, saj ga čaka služba v ZRS Bistra Ptuj, od koder je tudi prišel v mestno hišo.

Zmagovalec volitev Miran Senčar je 51-letni inženir elektrotehnike in podjetnik, ki je v zadnjih dvajsetih letih razvil lastno podjetje Tenzor. Podjetje, kjer je trenutno direktor strateškega razvoja, zaposluje okoli 80 ljudi in deluje na področju sistemov varovanja tako v Sloveniji kot v tujini. Zadnjih deset let je Senčar vodil ptujski Manager klub, ki združuje tamkajšnje podjetnike.