Slovenija

Na Jesenicah bodo volivci odločali med kontinuiteto in spremembami

STA/J.P.
16. 10. 2014, 13.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Za županski stolček na Jesenicah se bosta pomerila aktualni župan Tomaž Tom Mencinger, ki se poteguje za svoj tretji mandat, in družbeni aktivist Ahmed Pašić. Predvolilna kampanja poteka relativno mirno. Mencinger občanom ponuja kontinuiteto in nadaljevanje projektov po zastavljeni poti, Pašić pa nove ideje in svežino.

Facebook

V prvem krogu volitev je prvo mesto z več kot 34 odstotki glasov zasedel Mencinger (SD), ki je na prejšnjih volitvah užival precej večjo podporo. Kljub temu se mu glede na izid volitev zdi, da občani znajo ceniti delo, ki ga opravlja. Zato široko podporo pričakuje tudi na nedeljskih volitvah.

Mencinger, ki je v preteklem mandatu imel zdravstvene težave, bi tudi v prihodnjem štiriletnem obdobju kot župan opravljal polovični, torej štiriurni delavnik. 

Obljublja, da bo v primeru izvolitve nadaljeval z delom, ki je zastavljeno, in s številnimi projekti, ki so v fazi realizacije. "Mi delamo, nekateri pa le obljubljajo," pravi Mencinger, ki bi v novem mandatu nadaljeval projekte urejanja komunalne in prometne infrastrukture.

Mencinger, ki je v preteklem mandatu imel zdravstvene težave, bi tudi v prihodnjem štiriletnem obdobju kot župan opravljal polovični, torej štiriurni delavnik. Več dela bi se tako porazdelilo med podžupane. Obstaja možnost imenovanja treh podžupanov, kar županu daje precej manevrskega prostora tudi pri oblikovanju koalicije.

Jan Man
Jeseniški občinski svet je na tokratnih volitvah doživel precejšen pretres, zato bi bil Mencinger v primeru izvolitve primoran v več usklajevanj za realizacijo projektov. SD je v 28-članskem občinskega svetu osvojil pet mest, zmagali pa sta SMC in Pašićeva neodvisna lista Za boljše Jesenice s po sedmimi mandati.

"Sporočilo je zelo spodbudno, in sicer da si ljudje želijo sprememb," je prepričan Pašić, ki letošnje volitve vidi kot zgodovinsko priložnost za spremembe. "Že dolgo nismo imeli drugega kroga. Vladajoča garnitura je na prejšnjih volitvah pometla z vsemi, sedaj pa je izgubila večino v občinskem svetu. Tako da je to revolucionarna zmaga za nas, nove generacije, nove ekipe," je bil po prvem krogu navdušen Pašić.

Čeprav nihče od kandidatov tega ne izpostavlja, pa je še vedno v ospredju vprašanje, ali so Jeseničani pripravljeni za župana izbrali muslimana.

V prvem krogu je za manj kot šest odstotnih točk zaostal za Mencingerjem, zato bi mu v nedeljo lahko uspelo manjše presenečenje in bi se zavihtel na župansko mesto. Kot pravi, je že uspeh iz prvega kroga motivacija, da se sreča s čim več ljudmi in prisluhne njihovim problemov. Največji med njimi je zagotovo brezposelnost in Pašić je prepričan, da bi marsikaj lahko rešili s sodelovanjem s sosednjimi avstrijskimi mesti.

"Povezali se bomo z vsemi, ki želijo dobro temu mestu, ni važno, ali so levi ali desni," obljublja Pašić, ki je zelo aktiven tudi na področju medkulturnega povezovanja. Čeprav nihče od kandidatov tega ne izpostavlja, pa je še vedno v ospredju vprašanje, ali so Jeseničani pripravljeni za župana izbrali muslimana.

Pašić je prepričan, da pri večini ljudi njegova veroizpoved ne igra nobene vloge, saj prepoznajo njegovo iskrenost. "Tisti, ki se še vedno ukvarjajo s tem, pa me ne poznajo," je prepričan Pašić, ki se zaveda, da bi se za čim boljši volilni rezultat moral osebno predstaviti čim več ljudem.