Slovenija

Za županski stol na Goriškem prekaljeni politik Arčon in novinec Manojlović

STA/J.P.
16. 10. 2014, 12.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V drugem krogu lokalnih volitev v Mestni občini Nova Gorica se bosta pomerila sedanji župan Matej Arčon, ki ima za seboj bogato politično kariero, in novinec v politiki Luka Manojlović. Za podporo volivcev se bosta morala potruditi, saj njuni protikandidati v prvem krogu večinoma niso podprli nobenega od njiju.

Če se je bilo v prvem krogu bati predvsem besednih spopadov in obtoževanj med Arčonom in županskim kandidatom SD Andrejem Miško zaradi propadlega projekta odlagališča odpadkov v Stari gori, pa je drugi del volilne kampanje relativno miren.

Tudi med listami v mestnem svetu sta na prvih dveh mestih listi Mateja Arčona in Goriška.si, pobuda Luke Manojlovića, s sedmimi oz. petimi svetniki. Ker Manojlović ob zmagi Arčona v drugem krogu napoveduje konstruktivno sodelovanje, lahko Arčon računa na sodelovanje ob projektih za razvoj občine.

Manojlović, 33-letni podjetnik, je v Novi Gorici znan po tem, da je pred desetimi leti v centru mesta uredil brezplačno internetno povezavo. Zato je bolj priljubljen med mladimi volivci, vendar je takih na voliščih bistveno manj od starejših. Zato je želel narediti še korak naprej in je ob obisku krajevnih skupnosti v občini prisluhnil krajanom. Na svoje vozilo je namestil celo tablo, na katero so krajani pisali različne predloge in želje, ki bi jih lahko kot župan uresničil.

Tudi sicer je Manojlović volivcem obljubil pripravo participativnega proračuna, pri sestavi katerega naj bi prek svetov krajevnih skupnosti sodelovali vsi občani ali pa prek spletnega portala Participiraj.si, kjer bodo lahko oddali svoje predloge in o njih tudi glasovali. Kot je dejal Manojlović, v projekt participativnega proračuna še bolj verjame zaradi razdrobljenosti predstavnikov in list v mestnem svetu, kar kaže na potrebo po drugačnemu načinu razporejanja prioritet v novogoriški občini.

Nasprotno pa dosedanji župan in prekaljeni politik Matej Arčon, ki je pred štirimi leti zmagal s podporo LDS, letos pa je sestavil samostojno listo, ob ponovni osvojitvi županskega stolčka v novogoriški občini obljublja nadaljevanje velikih projektov, ki so jih v občini začeli v tem mandatu. Med njimi je predvsem gradnja centralne čistilne naprave ter pripadajoče komunalne infrastrukture, Varstveno-delovnega centra in telovadnice Dornberk, zgraditi želi mestno tržnico, humanitarni center in zimski bazen ter sanirati vrtca v Šempasu in Grgarju.

Arčon je med pomembnejšimi nalogami navedel tudi razvoj turizma, predvsem ustanovitev skupne turistične organizacije vseh šestih občin na Goriškem. Kot je dejal Arčon, bi bilo na tem področju smiselno tudi povezovanje z italijansko Gorico, vendar so zakonske ovire zaenkrat še prevelike.