Slovenija

Zapornik s poslansko plačo – nič več?

Simon Rosc
10. 10. 2014, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Dve plači so že prejeli novi poslanci, a kaj dosti koristi od njih še nismo imeli. Še vedno se odločajo tudi o mandatu Janeza Janše.

Včeraj je spet potekala seja mandatno-volilne komisije, na kateri so razpravljali o mandatu zapornika, ki je po sili razmer postal poslanec. Seveda govorimo o prvaku SDS Janezu Ivanu Janši. Brez dvoma je, da čistilka, ki je bila pravnomočno obsojena, ne more postati uslužbenka javne uprave. No, že dolgo pa je jasno, da to za politike ne velja. Takšne tragikomedije si v resni demokraciji pač ne bi smeli privoščiti. A vseeno poslanci vztrajajo vsak na svojem bregu, prepričani o svojem prav.

»Poslanska skupina NSi meni, da državljan, ki je pravnomočno obsojen na zaporno kazen, daljšo od šestih mesecev, ne more opravljati funkcije poslanca.« Poslanska skupina NSi

Razprava komisije pa je včeraj dosegla vrhunce in tudi postrgala z dna še zadnje usedline dostojanstva in etičnosti slovenskih poslancev. Med predlogi za rešitev položaja je skupina pravnikov podala svoje mnenje. Med ustavno dopustnimi možnostmi so navedli tudi prenehanje in mirovanje poslanskega mandata. Odzivi na slednje so bili seveda nasprotujoči. Po prepričanju SDS ne le za prenehanje mandata, temveč niti za to perečo sejo mandatno-volilne komisije ne obstaja pravna podlaga, Janša pa je predlog pravnikov celo označil za farso. Na drugem bregu pa so v ZL in ZaAB zagovarjali prenehanje mandata predsednika SDS. Ob tem ne smemo pozabiti tudi na 80 odstotkov ljudi, ki so v javnomnenjskih raziskavah izrazili negativno mnenje o zaporniku med poslanci.

A SDS trmasto vztraja dalje. Vinko Gorenak je med svojim zagretim govorom celo dejal, da želijo politiki Janšo prikazati kot satana. »Želite si politično smrt Janše,« je še kritiziral nasprotnike. Izrekel pa je tudi nekaj preroških besed: »Janez Janša se vam bo prikazal pred smrtjo.« Mandatu Janše so, kot kaže, šteti dnevi, o njegovi usodi bodo namreč odločali vsi poslanci.