Črna kronika

Mladi okradeni na zabavi v BTC-ju?

Žiga Kariž
10. 10. 2014, 19.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Konec prejšnjega tedna je v ljubljanskem BTC-ju potekala prireditev Vseljubljanski krst fazanov, ki je pritegnila množico, večinoma mladoletnih obiskovalcev. A vroča zabava se je za številne zabave željne mladostnike sprevrgla v nočno moro, ko je organizator izgubil več osebnih dokumentov. Primer zdaj preiskuje policija, organizator se je zavil v molk.

Tit Bonač

Organizatorji prireditev, ki se jih udeležujejo tudi osebe, mlajše od 16 let, morajo poskrbeti, da te prizorišče zapustijo do 24. ure. Tako pravi zakon. A da bi se organizatorji držali tega pravila, pogosto kršijo drugo zakonsko določilo. Tako so tudi na prireditvi Vseljubljanski krst fazanov morali obiskovalci ob nakupu vstopnic pokazati osebni dokument. Mlajšim od 16 let so dokumente preprosto zadržali in jim obljubili, da jim jih bodo vrnili, ko se bodo odpravili domov.

Tit Bonač
Organizator je mladoletnikom pobral osebne dokumente.

A ko so najstniki zaključili zabavo, so jih soočili z dejstvom, da nekaterih dokumentov ni. Zmedeni mladostniki, ki očitno niso vedeli, da jim organizator dokumentov niti ne bi smel zadržati, so poklicali policijo. Možje postave so ugotovili, da je brez dokumentov ostalo vsaj 25 udeležencev prireditve, sumijo pa, da je ta številka v resnici še enkrat višja, zato so že pred dnevi pozvali vse, ki so ostali brez dokumentov, naj se javijo na policiji.

Izguba osebnega dokumenta namreč ni preprosta stvar, s seboj prinaša tudi določene stroške. Vsi oškodovanci bodo pogrešitev dokumenta morali javiti upravni enoti. To lahko storijo tako, da se odpravijo tja ali pa na spletnem portalu e-uprava. A v vsakem primeru jih čakajo stroški v višini okoli 15 evrov, če so ostali brez osebne izkaznice, in kar okoli 40 evrov, če so jim izgubili potni list in bodo dali narediti novega. Če izginotja osebnega dokumenta ne bodo prijavili v roku osmih dni, pa se bodo znašli še v prekršku in jih lahko doleti še globa v višini od 100 do 400 evrov.

Organizator dogodka Jan Mihalič, ki se skriva za imenom New J. J. promotions, se je zavil v molk. Telefonska številka, ki je navedena na facebooku, ne obstaja več, na drugo, ki smo jo uspeli pridobiti v uredništvu, se ne oglaša. Na vprašanja, ki smo mu jih poslali po elektronski pošti, nam ni odgovoril.

»Ko smo delil karte smo klical in so se oglasili lastniki, mnogi so tud uzel za kolege, in so trdil da ih poznajo in da im bojo izrocil. Nekateri so pa tud z osebnami od drugih not prhajal.« Facebook uporabnik

Iz njegovih zapisov in odgovorov na facebooku lahko razberemo, da krivdo za izgubljene dokumente zvrača na obiskovalce. Ob odhodu naj bi namreč posamezniki jemali tudi osebne dokumente svojih prijateljev, nato pa naj jim jih ne bi izročili. »Ko smo delili vstopnice, smo klicali in so se oglasili lastniki, mnogi so tudi vzeli za kolege, in so trdili, da jih poznajo in da jim jih bodo izročili. Nekateri pa so tudi z osebnimi od drugih prihajali notri,« je na facebook strani prireditve zapisal eden od tistih, ki naj bi sodelovali pri organizaciji. Kot lahko razberemo iz zapisov, nekateri menijo, da so otroci krivi sami, saj naj bi dokumente izročili prostovoljno. A kot kaže, so imeli na vratih zelo obiskanega dogodka le eno izbiro: ali oddajo dokument ali pa se obrnejo in odidejo.

Zapisi na družbenih omrežjih potrjujejo, da je pri postopkih legitimacije prihajalo do hudih napak. Vprašanje je, koliko oškodovancev oziroma njihovih staršev se bo odločilo stroške, ki so nastali, izterjati od organizatorja. A slednjega zagotovo bolj skrbi, kaj bodo prinesle ugotovitve policije. Vinko Stojnšek iz Policijske uprave Ljubljana nam je namreč povedal, da preiskujejo kaznivo dejanje zatajitve, za katerega je zagrožena celo zaporna kazen do dveh let. Skrb vzbujajoče je tudi, da podatki policije kažejo, da primer, o katerem pišemo, ni osamljen in da organizatorji dogodkov pogosto posegajo po praksi zadrževanja osebnih dokumentov mladoletnih obiskovalcev.