Slovenija

Vlada danes brez odločitve glede novega komisarskega kandidata

STA/J.P.
9. 10. 2014, 13.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vlada danes v zvezi z imenovanjem novega kandidata za člana Evropske komisije iz Slovenije ni sprejela nobene odločitve, so za STA povedali v kabinetu premierja Mira Cerarja. Kot so pojasnili, čakajo na poziv predsednika prihodnje Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja k predlaganju novega kandidata.

Mediaspeed

Danes so sicer potekala koalicijska usklajevanja glede možnih imen, ki bi lahko nadomestila Bratuškovo na seznamu kandidatov za evropske komisarje, glede na negativno oceno, ki jo je dobila od pristojnih odborov v Evropskem parlamentu. A odločitev koalicije in vlade bo sprejeta, ko in če bo Juncker Slovenijo pozval, naj mu posreduje nov predlog.

Če bo Juncker želel novo ime, bo Cerarjeva vlada v Bruselj posredovala svoj predlog. Seznam, ki ga je Junckerju konec julija poslala prejšnja vlada in na katerem sta bila poleg nekdanje premierke Alenke Bratušek še zunanji minister Karl Erjavec in evropska poslanka Tanja Fajon, pa po pojasnilih kabineta v tem primeru ne bo več veljaven, saj bo postopek stekel na novo.

Bratuškova v sredo kot edina izmed predlaganih kandidatov nove komisarske ekipe pod vodstvom prihodnjega predsednika Evropske komisije Junckerja ni dobila potrditve. Pristojna odbora za energijo in okolje sta jo zavrnila z veliko večino - 112 poslancev je bilo proti, za pa le 13. Vsi drugi komisarski kandidati so kljub določenim težavam dobili zeleno luč pristojnih odborov.

V Uradu za komuniciranje pa so dodatno pojasnili, da je vlada danes sicer neformalno razpravljala o možnih imenih, a potem ko je postalo jasno, da Juncker še vedno podpira Bratuškovo, ni opravila nobene uradne razprave ali sprejela kakršnega koli sklepa.

Junckerjeva tiskovna predstavnica je danes v Bruslju dejala, da Bratuškova kljub sredini negativni oceni odborov Evropskega parlamenta, ki sta jo zaslišala, ostaja komisarska kandidatka. Pojasnila je, da čakajo na odločitev vodij političnih skupin v Evropskem parlamentu. Ti naj bi se po napovedih sestali v začetku prihodnjega tedna.

Po današnji seji vlade ministri niso želeli dajati konkretnejših izjav. Pred novinarje sta stopila le obrambni minister Janko Veber ter minister za kmetijstvo in predsedujoči SD Dejan Židan, ki pa sta izpostavila dogovor, da izjave na to temo daje le premier.

Cerar je sicer že v sredo ob robu vrha EU o zaposlovanju v Milanu dejal, da bo morala vlada nemudoma poiskati novega ustreznega kandidata in da časa ni več veliko. Napovedal je tudi takojšnje posvetovanje znotraj koalicije.

O imenih Cerar v sredo ni želel govoriti, je pa dejal, da bo tudi njegova stranka SMC iskala novega kandidata in da se mu zdi to absolutno nujno.

Drugačnega mnenja je bil predsedujoči SD Dejan Židan, ki je v sredo dejal, da vladi ne bi bilo treba v Bruselj pošiljati novega imena, ampak bi lahko podprla evropsko poslanko iz njihovih vrst Tanjo Fajon, ki je bila že na prvotnem seznamu skupaj z Bratuškovo.

Židan je tako tudi danes ponovil, da je Fajonova v tem trenutku najboljša izbira, ki jo ima Slovenija na razpolago. Erjavec se je danes novinarjem izognil.

V medijih se medtem omenja, da bi lahko bila morebitna nova komisarska kandidatka ministrica za razvoj iz vrst SMC Violeta Bulc.

Infrastrukturni minister iz kvote SMC Peter Gašperšič je še pred sejo vlade dejal, da je Bulčeva odlična ministrica, o njeni primernosti za komisarsko kandidatko pa ni želel govoriti, saj da v zvezi s tem nima nobenih informacij.

Tudi ministrica za kulturo iz vrst DeSUS Julijana Bizjak Mlakar je dejala, da je Bulčeva zelo sposobna, da pa bi bil za evropskega komisarja in "še za kaj več" primeren tudi Erjavec. O Fajonovi se ni želela izrekati.