Slovenija

Utajevanje davkov v globalni vasi

luka.tetickovic@svet24.si
9. 10. 2014, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pozanimali smo se, koliko vas bo stalo odprtje »offshore« podjetja in kakšne posledice boste utrpeli, če se znajdete na radarju inšpektorjev finančne uprave. Če vas bodo davčni inšpektorji dobili »z roko v marmeladi«, smo za vas poiskali najprimernejše izgovore, na koncu pa smo raziskali tudi, kako se ne smete lotiti utajevanja davkov.

Novinarji Radia Študent so se pred meseci predstavljali kot podjetniki in se v tujini pozanimali, koliko stane vodenje »offshore« podjetja. Za razliko od fizičnih pravne osebe v oaze ne zahajajo zaradi prijetnega ozračja, njihov glavni interes je jasno – ugodna davčna klima.

4300 ameriških dolarjev letnega pavšala in en odstotek provizije od finančnih tokov boste odšteli za »offshore« podjetje.

Predstavnik podjetja v Panami je tako na vprašanje, kakšen je proces odpiranja off-shore podjetja in kakšni so stroški njegovega vodenja, prostodušno odgovoril, da vas tovrstna storitev v Panami stane 4300 ameriških dolarjev letno, za vodenje pa vam bodo zaračunali še en odstotek provizije na vaše finančne tokove. Birokracija za proces odpiranja bančnega računa zahteva tri tedne.

Malce dlje boste morali potrpeti v Singapurju, kjer boste na odprtje svojega podjetja čakali dva meseca, stroški, povezani z vodenjem, pa so podobni kot v Panami. S tem boste dobili svoj bančni račun, ki ga lahko vodite prek spletnega bančništva, pošto pa boste prejemali v nabiralnik neke hiše v Tihem oceanu, ki nikoli ne bo razkrila vaših finančnih tokov.

Kako vas dacarji dobijo in kaj jim nato »naložiti«, si preberite v današnji tiskani izdaji časopisa Svet24!