Slovenija

Bratuškovi očitek, ker je prepevala pesem Bandiera rossa

STA/B.K.
6. 10. 2014, 17.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Po solidni uvodni izjavi Alenke Bratušek, slovenske kandidatke za komisarko, ki sicer kandidira za mesto podpredsednice za energetsko unijo, je njeno zaslišanje pred odborom za industrijo, raziskave in energijo ter odborom za okolje, javno zdravje in varnost hrane, šlo strmo navzdol.

Reuters

Bratuškova, ki se je svojega spornega imenovanja v izjavi zgolj dotaknila in rekla, da je šlo za stisko s časom, sicer skozi celotno zaslišanje ponavlja splošne floskule iz uvodne izjave.

Dokaj hitro so jo poslanci začeli spraševati o konkretnih rešitvah, saj je Bratuškova na vsako vprašanje odgovarjala s splošnostmi v stilu: »Sama ne morem storiti nič, vsi moramo probleme reševati skupaj,« »pot bo težka,« »potrebujemo stabilno energetsko unijo,« »preveč smo odvisni od uvoza« in tako dalje.

Na konkretna vprašanja, recimo kaj je to kar morajo vse članice reševati skupaj, kako namerava zaznamovati energetsko unijo, kako namerava zmanjšati izvoz in povečati energijo iz alternativnih virov, ni imela nobenih konkretnih odgovorov.

To so opazili tudi uporabniki spletne platforme Twitter, ki so kmalu po začetku zaslišanja začeli opozarjati, da je Bratuškova v odgovorih zelo splošna, ve premalo o energetski uniji in se izmika konkretnim odgovorom. Sprašujejo se celo, ali so tolmači že zmedeni zaradi ponavljanja enih in istih fraz.

Evropska poslanka iz Hrvaške Dubravka Šuica iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) je slovenski komisarski kandidatki za podpredsednico za energetsko unijo Alenki Bratušek danes na zaslišanju v Evropskem parlamentu očitala prepevanje komunističnih pesmi in protievropske izjave.

Zaslišanje sicer še poteka in ga lahko spremljate na spodnjem videu.