Slovenija

Porazno stanje v slovenski politiki

S.R./Ž.K.
17. 9. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Še sreča, da imamo v Sloveniji lokalne volitve. Takrat se namreč uredi marsikatera zadeva, ki občane pesti že dlje časa. V tem času se tudi najbolj pokaže, kako močne so politične stranke na lokalnem področju, in prav v tem se letošnje lokalne volitve razlikujejo od prejšnjih. Strankam se šibijo temelji, objavljamo, katere so tik pred padcem.

Arhiv Svet24

Če pregledamo rezultate preteklih lokalnih volitev, med največje zmagovalke vsekakor spada stranka SLS, ki se ji na letošnjih državnozborskih volitvah ni uspelo uvrstiti v parlament. Leta 2010 je od 82 kandidatov za župana iz vrst stranke SLS zmagala kar polovica. Precej manjši uspeh je imela stranka SDS; od njenih kandidatov za župana jih je zmagala le ena četrtina. Preostale stranke pa sledijo nekje zadaj, s precej slabšim rezultatom.

A še zdaleč največ županov, ki zmagajo na volitvah, je takšnih, ki so nastopili na povsem samostojnih listah. Takšnih je bilo na zadnjih volitvah kar tretjina od vseh županskih kandidatov. Letos naj bi se število takšnih županskih zmagovalcev še povečalo, napovedujejo strokovnjaki, saj je želja državljank in državljanov po novih in politično neobremenjenih obrazih izjemno velika, hkrati so to smer izbire volivcev nakazale že predčasne parlamentarne volitve.

Reuters

Zadnje državne volitve so namreč dodobra pretresle slovensko politično sceno in pokazale, kako oddaljena je politična elita od lastnih volivcev. Nekoč mogočne stranke so se morale umakniti novincem na politični sceni. A dolgo propadanje nekoč mogočnih strank in hitro ustanavljanje novih je pustilo posledice.

Zaradi slabih rezultatov je marsikatera stranka izgubila del članstva. Nekateri so nad politiko obupali, drugi so se lotili čiščenja lastnih vrst, oportunisti so se premaknili od propadajočih k perspektivnim. A nove zvezde na slovenskem političnem nebu so zasijale prehitro, da bi lahko zgradile trdno lokalno bazo, ki zagotavlja uspeh na lokalnih volitvah.

Ob sestavljanju kandidatnih list za svetnike in ob iskanju primernih županskih kandidatov so tako nove kot stare stranke naletele na velik problem. Pomanjkanje članstva in primernih kandidatov. Številne stranke so se, da bi zadevo rešile, odločile liste sestaviti kar v centrali in jih lokalnim volilnim komisijam predložiti kar brez resne razprave in potrditve lokalnega članstva. V nekaterih krajih po poročanju naših bralcev niso imeli niti zborov, na katerih bi lahko glasovali, a so bile liste vseeno vložene, kar je seveda v nasprotju z zakonom.

V katerih strankah so krišili zakon in kako so to kaznovali, pa si preberite v današnji številki časopisa Svet24!