Slovenija

Pristal na sodišču, ker je želel pozdraviti družino

TJG/Dolenjski list
6. 9. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

»Imam vso pravico, da zdravim sebe in člane svoje družine na svoj način, če mi tega zdravstveni sistem ne omogoča,« je dejal Janko Pirc, ki je moral sesti na zatožno klop okrožnega sodišča v Krškem, ker so policisti na njegovem vrtu med paradižnikom in fižolom našli osem sadik dober meter visoke konoplje, ki jo je gojil brez dovoljenja pristojnega organa.

»Konopljo sem posadil zaradi eksperimenta. Želel sem pridobiti smolo, da bi zdravil partnerico, ki ima multiplo sklerozo, in 6-letnega sina, ki ima diabetes tipa 1. Po raziskavah namreč smola zdravi ti dve bolezni. Partnerica je jemala različna zdravila in njeno stanje ni bilo nič boljše, le na slabše je šlo, zato sva šla v iskanje alternativnih metod zdravljenja,« je svoj trud za boljše počutje družine opisoval triinštiridesetletni Janko Pirc.
Pirc je povedal, da se je v tem času sinovo zdravstveno stanje močno poslabšalo, bil je tudi hospitaliziran, a niti diabetologinja ni hotela slišati za alternativno zdravljenje. »Danes smolo kupim na črnem trgu,« je povedal in zatrdil, da nikoli ni užival nobenih prepovedanih substanc in jih ne uživa, prav tako tudi kadi ne.
Pirc se je v zadnjih letih res posvetil proučevanju dostopnega gradiva o čudežnih učinkih konoplje, tako prek svetovnega spleta kot na različnih predavanjih. »V tej rastlini je od šestdeset do osemdeset različnih kanabinoidov, zdravi pa od petsto do šeststo različnih bolezni, tudi zato sem se odločil, da bi z njo skušal pozdraviti otroka in ženo. Še zdaj se z zdravniki borim, da bi šli v skupno sinovo zdravljenje s čistim CBD-jem, to je eden od zdravilnih kanabinoidov, ki nima nobenih učinkov omamljanja, medtem ko THC omamlja in pomiri, človek je odsoten, zdravi pa multiplo sklerozo,« našteva Pirc, ki je kritičen do našega zdravstva, ki želi pri zdravljenju le vzdrževati akutno stanje.

CElotno zgodbo preberite v današnji tiskani izdaji časopisa Svet24!