Slovenija

Sumljive povezave

Simon Rosc
6. 9. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Objavljamo dokumente, ki nakazujejo na zanimive povezave koprske sodnice in vzbujajo močan dvom glede njenih odločitev.

Saj poznamo tiste zgodbe iz vaških gostiln, ko nekdo pozna prijatelja in ta pri svojem prijatelju po domače »zrihta«, da se neka stvar izpelje po željah nekoga. Nič kaj presenečeni ne bi bili, če bi se kaj podobnega zgodilo tudi pri pomembnih odločitvah na sodiščih. 

Notar-z.si, Mediaspeed

13 tisoč evrov sta po informacijah naših virov za dopust odšteli Mikacova in Boškovičeva.

Bližajo se lokalne volitve in v tem času smo novinarji vajeni, da se znatno poveča število pritiskov na župane, predvsem s strani protikandidatov. Ta zgodba pa se ni začela šele nekaj dni pred volilno kampanjo, temveč bi lahko bila načrtovana že veliko prej in se rodila iz ambicioznosti posameznikov. 21. avgusta je v tekmo za mesto županje Mestne občine Koper stopila nekdanja partnerica primorskega odvetnika Francija Matoza, Polka Boškovič. Že leta 2008, ko se je Boškovičeva potegovala za mesto notarke, je to dvignilo veliko prahu, saj je po ponovitvi postopka izbire notarke zaradi napake ministrstvo za pravosodje notarko izbralo v samo enem dnevu. Takrat so se v medijih pojavile predvsem govorice, da je ministrstvo tako hitelo zaradi povezav med odvetnikom Matozom in takratnim SDS-ovim ministrom Lovrom Šturmom.

Notar-z.si, Mediaspeed

Svet24

Kot trdijo naši viri, pa naj bi Boškovičeva tudi sicer zelo pogosto uporabljala svoje trdne prijateljske vezi. Znana obalna notarka je namreč že vrsto let tesna prijateljica z vplivno koprsko sodnico Meri Mikac. Tisto sodnico, ki je letošnjo pomlad obsodila koprskega župana Borisa Popoviča. In to še ni vse, Boškovičeva priznava, da sta že več let najboljši prijateljici, zadnjih nekaj let skupaj odhajata na oddih v eksotične kraje. Te trditve naših sicer zanesljivih virov smo preverili in prišli do dokumentov, ki dokazujejo skupno potovanje Boškovičeve in Mikacove na luksuzno lokacijo. Pridobili smo letalske vozovnice, iz katerih je razvidno, da sta sodnica, ki je obsodila Popoviča, in notarka, ki naskakuje Popovičev stolček, letos med 20. aprilom in 5. majem skupaj odpotovali na Maldive.

Notar-z.si, Mediaspeed

Svoj dopust na teh luksuznih otokih nam je v elektronski korespondenci potrdila tudi Polka Boškovič. »Drži navedba, da sem tudi letos s Karolino (hčerjo) dopustovala na Maldivih, in to konec aprila,« je zapisala v odgovoru na naše vprašanje. Žal nam ni uspelo priti v stik s koprsko sodnico, da bi informacije preverili tudi pri njej, saj ji sodišče vprašanj ni želelo posredovati. Mikacova in Boškovičeva, ki se poznata že okoli 20 let, sta po trditvah naših virov za skupno uživanje na Maldivih, natančneje naj bi to bil Cocoa Island Resort, odšteli vsaka po 6600 evrov, skupaj torej zajetnih nekaj več kot 13 tisoč evrov.

»Drži navedba, da sem tudi letos s Karolino (hčerjo) dopustovala na Maldivih, in to konec aprila.« Polka Boškovič

Ob prijateljevanju vplivne sodnice in notarke dobijo besede Boškovičeve, ki jih je izrekla na nedavni novinarski konferenci, popolnoma drug pomen. Takrat je dejala: »Verjamem in vem, da se me marsikdo boji, saj štejem med največje zagovornike pravne države.« Na tej isti tiskovni konferenci je Boškovičeva dejala tudi, da so ji v preteklosti že večkrat grozili, a groženj ni želela razkriti. A kot trdijo naši viri, je mišice največkrat kazala prav Boškovičeva. Ta naj bi se po naših informacijah večkrat hvalila, da ima njen stric močne povezave s kosovsko mafijo, ki bo ukrepala takoj, ko ji bo kdo poskušal skriviti las. Ob vseh teh resnih obtožbah zoper notarko smo tudi nanjo naslovili prošnjo za komentar, a včeraj do zaključka redakcije nismo prejeli odgovora. Če te trditve držijo, potem popolnoma zbledi izjava Boškovičeve, da bo kot županja delala na odnosu – na lep in kulturen način.

Notar-z.si, Mediaspeed
Vsekakor pa je po mnenju mnogih iz krogov blizu notarke in tudi sodniške stroke sporno vsaj skupno potovanje sodnice, ki je sodila in obsodila koprskega župana, in notarke, ki si želi sesti na županski stolček. Slednji gre obsodba župana močno na roke, potovanje pa vsekakor meče močno senco dvoma na odločitev sodnice Mikacove. 
Poslušajte tudi zvočni posnetk tiskovne konference notarke Polke Boškovič!