Slovenija

Slovenski tihotapec spet doma?

M. R.
31. 8. 2014, 16.50
Posodobljeno: 5. 4. 2023, 15.12
Deli članek:

Ljubljansko okrožno sodišče mora odločiti, ali lahko slovenski državljan Aleš Trunkelj preostanek kazni, na katero je bil zaradi tihotapljenja kokaina obsojen v Peruju, odsluži v Sloveniji. Senat se je s primerom seznanil včeraj na javni seji, pisni odpravek sodbe pa naj bi sledil kmalu.

Facebook, Mediaspeed, Arhiv Svet24

Perujski organi pregona so 30. septembra 2009 na letališču Alejandra Velasca Asteta v Cuzcu prijeli takrat 28-letnega Aleša Trunklja, 26-letnega D.S., in 25-letnega T.S. zaradi poskusa tihotapljenja mamil. Družbi so v prtljagi odkrili 8 kilogramov kokaina, droga pa naj bi bila namenjena za francoski trg. Trunkelj je bil v Peruju obsojen na 11 let in 8 mesecev zapora ter denarno kazen v višini 5583 perujskih solesov oziroma slabih 1500 evrov. Kot je na včerajšnji seji pojasnil predsednik senata Marjan Pogačnik, so oblasti v Peruju prek ministrstva za pravosodje zaprosile, da bi Trunklej preostanek kazni prestal v Sloveniji, takšno željo pa je že prej izrazil tudi zapornik. Slovensko pravosodno ministrstvo je zaprosilo perujskih organov za prenos izvršitve kazni prejelo 14. maja letos, dan pozneje pa so jo posredovali ljubljanskem okrožnemu sodišču. Neuradno naj bi bil razlog prenatrpanost perujskih zaporov.

Trem Slovencem so v Peruju zasegli 8 kilogramov kokaina.

Prenos izvršitve kazni je sicer postopek, ki se izvaja na podlagi mednarodnih konvencij, bilateralnih pogodb oziroma na podlagi vzajemnosti, kakor je v tem primeru, so pojasnili na ministrstvu za pravosodje. Sodni senat mora presoditi, ali so izpolnjeni vsi pogoji za prenos, nato pa sprejme sodbo. Ko sodba postane pravnomočna, jo bodo na sodišču prevedli v španski jezik in jo posredovali njim, ministrstvo pa jo bo nato po diplomatski poti posredovalo organom v Peruju. Odločitev sodišča, ali bo Trunkelj po petih letih perujski zapor zamenjal za slovenskega, bo predvidoma znana prej kot v enem mesecu.