Slovenija

Varčevanje in bančni računi za otroke

Sašo Avramovič
31. 8. 2014, 12.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Novo šolsko leto je pred vrati. Pred začetkom je uporabno izvedeti več informacij o bančnih računih za mlade in o varčevanju denarja. Na bankah smo zato preverili, kakšne možnosti ponujajo otrokom, ki bi si želeli varčevati ali imeti svoj bančni račun.

Z različnimi oblikami varčevanja in bančnimi računi se bodo naši najmlajši naučili, kako varčno in seveda ustrezno ravnati z denarjem.

V Abanki je osnovnošolcem med drugim namenjen bančni račun Akeš junior z bančno kartico BA Maestro, ki jo lahko uporabljajo za plačevanje in dviganje denarja doma in v tujini na vseh mestih, označenih z znakom Maestro. Račun omogoča uporabo dodatnih bančnih storitev, kot so brezplačna storitev Abacent, spletna banka Abanet … Mladim varčevalcem denimo ponujajo ježkovo varčevanje (otroški varčevalni račun s knjižico), ki je namenjeno predšolskim in šolskim otrokom do 15. leta, pri katerem je privarčevani denar na voljo po izteku 14 dni. Ko je otrok star sedem let, lahko razpolagalno pravico starši prenesejo nanj. V tem primeru otrok prejme ježkovo kartico otroškega varčevanja. Ta kartica je identifikacijski dokument, ki otroku omogoča, da samostojno razpolaga z denarjem na ježkovem varčevalnem računu s knjižico. Po dopolnjenem 15. letu starosti je mogoč prehod z otroškega varčevalnega računa na varčevalni račun.

V Banki Koper svojim komitentom ponujajo različne oblike varčevanja in naložbe, ki so primerne tako za odrasle kot otroke. Otrokom (osnovnošolcem) je poleg brezplačnega transakcijskega računa (transakcijski račun otrok) na voljo kar nekaj oblik varčevanja, med drugim varčevalni račun, ki je namenjen varčevanju za kratko obdobje (s sredstvi lahko razpolaga že 15 dni po pologu), in kratkoročno obročno varčevanje v domači valuti nad 91 dni, ki je namenjeno za uresničitev ciljev v bližnji prihodnosti. Prav tako sta na voljo dolgoročno obročno varčevanje v domači valuti, ki je obrestovano po posebno ugodni obrestni meri in je namenjeno varčevanju na daljši rok, ter varčevalni načrt v vzajemnih skladih Eurizon EasyFund, ki z mesečnim varčevanjem (minimalno 25 EUR) omogoča doseganje optimalnega donosa vloženih sredstev.

V Raiffeisen Banki je otrokom na voljo tudi otroško varčevanje MAXI. »Otrok dobi knjižico in se s tem uči ravnati z denarjem. Ob varčevanju je otrok deležen tudi zanimivih daril in je udeležen v nagradnem žrebanju,« so sporočili iz banke. Prav tako imajo za mlade transakcijski račun. Na računu je mogoč tudi paket »Raiffeisen žepnina« s kartico Maestro (z dnevnim limitom na bankomatu do 100 evrov in brez provizije za dvige). Paket je brez stroškov vodenja.

Če želite starši otroku odpreti osebni račun v SKB banki, se lahko recimo odločite za PAPI paket ali Mladi paket. Kar pa zadeva varčevanje, lahko za otroke do 12. leta izberete tudi dve obliki varčevalnega računa, in sicer PAPI varčevalni račun 30 dni (odprtje računa je brezplačno, varčevanje v evrih za nedoločen čas …) in PAPI varčevalni račun zvestobe (odprtje računa je brezplačno, varčevanje v evrih za dobo dveh let, višja obrestna mera kot pri PAPI varčevalnem računu 30 dni …).