Slovenija

Sodnica že obravnava Janševo zahtevo

STA/G.G.
24. 6. 2014, 17.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Zahteva za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil v zadevi Patria obsojeni predsednik SDS Janez Janša, je bila danes skladno s pravili dodeljena novi sodnici poročevalki. Predsednik sodišča Branko Masleša ob tem odločno zavrača vsa namigovanja o zavlačevanju odločanja ali manipuliranju postopka.

Dolenjski list

Sodnica poročevalka je z delom na zadevi že začela, nadaljnja dinamika postopka pa je odvisna izključno od njenih ugotovitev in odločitev, so zapisali na vhovnem sodišču.

Pojasnili so, da so na postopek določitve sodnika poročevalca vplivale spremenjene okoliščine. Prejšnji sodnici poročevalki je namreč nedavno umrla mati, zato je v ponedeljek Masleša ocenil, da ni zagotovila, da bi kot poročevalka lahko v kratkem intenzivno začela delati na zadevi. Zato je odredil ponovno dodelitev skladno s pravili za določitev zakonitega sodnika.

Masleša obžaluje, da nekateri dosedanji postopek pred vrhovnim sodiščem opisujejo kot očitno pristranski. Nasprotno, potekal je v skladu s spoštovanjem ustavne pravice do zakonitega sodnika in ob upoštevanju načela enakosti pred zakonom, opozarjajo na sodišče. Hkrati je Masleša zagotovil, da bo vrhovno sodišče "ne glede na ciljno usmerjene pritiske" še naprej odločalo skladno z ustavo in zakonodajo, so dodali.

V zadnjih dneh so se na Maslešo namreč zvrstili pozivi različnih organizacij, ki si prizadevajo za oprostitev in izpustitev Janše, naj sodišče začne prednostno in urgentno odločati o zahtevi za varstvo zakonitost, on pa naj ne zavlačuje postopka.

Janša je zaporno kazen začel prestajati v petek, potem ko ga je ljubljansko okrajno sodišče junija lani obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Prvaka SDS, ki je bil v času nakupa patrij predsednik vlade, je sodišče obsodilo na dve leti zapora. Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna.