Slovenija

Ko najemajo slovenske stranke

Žiga Kariž
24. 6. 2014, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Konference, kongresi in shodi političnih strank terjajo za to primeren prostor. Naredili smo pregled, kje vse se srečujejo slovenski politiki in njihovi podporniki.

Mediaspeed

Kongres ali konferenca stranke je običajno dogodek, na katerem želijo politične stranke pokazati, kako številno je njihovo članstvo in kako močna njihova podpora. Nekateri tak dogodek izkoristijo tudi za to, da se malce prikupijo članom, s katerimi med mandati nimajo pretiranega stika. Tako udeleženci kongresov, konferenc in srečanj poleg zastavice in značke svoje stranke običajno dobijo vsaj golaž, če ne že kar narezek in topli bife. Vse je odvisno od tega, kdo vabi.

Večje politične stranke, katerih delovanje se financira iz proračuna, si tako lahko omislijo najem večjih sejemskih hal (SDS), športnih dvoran (NSi) ali celotnih kongresnih centrov (PS). Da bi dobili predstavo, kdo si je privoščil kaj, smo poklicali ustanove, pri katerih so gostovali naši politiki.

Povsod so nam povedali, da so zneski, ki so nam jih posredovali, okvirni, in ne gre za zneske, ki so jih stranke dejansko plačale. Cena najema prostora je namreč pogosto odvisna od tega, kako je prostor opremljen, predvsem pa od tega, koliko se ob obilici obljub in trkanja po prsih ter svetlem pogledu v prihodnost spije in poje.

Ne glede na to je bil zagotovo najbolj varčen Igor Šoltes, ki se je z jedrom svoje stranke družil v konferenčni dvorani hotela Creina v Kranju. Brez popustov in gostinske postrežbe stane tam najem prostora 200 evrov. Miro Cerar in njegova stranka SMC so zasedli Slovensko filharmonijo, kar običajno stane 1200 evrov in DDV.

Cene najema, ki so jih stranke tudi dejansko plačale, ostajajo skrivnost.

Združena slovenska levica, ki jo sestavljajo Demokratična stranka dela, Stranka za trajnostni razvoj Slovenije, Iniciativa za demokratični socializem in 4. blok, so temelje za uspešen nastop na volitvah postavili v Unionski dvorani hotela Union v Ljubljani. Kot smo izvedeli, gre za enega bolj eminentnih prostorov, za katerega je bilo treba v dobrih časih plačati celo več kot 5000 evrov, a kot so nam povedali naši viri, se cene danes gibljejo pri približno 3000 evrih, približno toliko naj bi odšteli tudi pri Združeni levici.

Znameniti kongres Pozitivne Slovenije, ki je sprožil tudi padec vlade, je potekal v kongresnem centru Brdo pri Kranju, ki ga je včasih vodila Alenka Bratušek. Glede na cene, objavljene na spletu, lahko ocenimo, da so za najem prostorov morali odšteti okoli 5000 evrov.

Malce bolj skromno je pot začelo Zavezništvo Alenke Bratušek, ki se je prvič sestalo v Stari mestni elektrarni v Ljubljani, ki jo trži Elektro Ljubljana. Odvisno od poslovnega dogovora je cena za najem tega prostora lahko vse od 300 pa do 1.200 evrov.