Slovenija

Alstom dal odlog Tešu glede zapadlih plačil

STA / J. P.
19. 12. 2013, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Pogajanja med Holdingom Slovenske elektrarne (HSE) in Alstomom so glede neporavnanih obveznosti Termoelektrarne Šoštanj (Teš) do francoskega dobavitelja glavne tehnološke opreme za šesti blok končana. Po podatkih STA je Alstom pristal na odlog plačila do 20. januarja. Napovedanega suspenza del z današnjim dnem tako ne bo.

Arhiv Svet24

Alstom je namreč napovedal, da bo zaradi neporavnanih obveznosti - gre za dva zapadla računa iz prejšnjega meseca v skupni višini 10,367 milijona evrov - danes začel suspenz del. V Tešu pa so za STA danes povedali, da delavci Alstoma gradbišča niso zapustili.

Doslej je bilo za projekt Teš 6 plačane približno 1,1 milijarde evrov, od tega približno 340 milijonov lastnih sredstev, ostalo pa iz naslova posojil.

Vodstvo Teša je ob napovedi suspenza poudarilo, da je treba narediti vse, da do tega ne pride. Pogajanja z Alstomom pa so trajala kar nekaj dni.

Če bi Alstom danes prekinil dela, bi lahko po oceni Teša prišlo do novih stroškov na projektu in podaljšanja roka izvedbe. Glede na predvideno rentabilnost projekta, si Teš prizadeva, da šesti blok preide v obratovanje v najkrajšem možnem času, saj bo družba na ta način hitreje ustvarjala pozitivne učinke, kar za obstoječe zastarele bloke ne morejo trditi.

Po navedbah iz Teša gradnja bloka šest trenutno poteka nemoteno oziroma pospešeno. Začeli so se že hladni zagonski preizkusi opreme, ravno v teh dneh pa končujejo tlačni preizkus kotla. Trenutno so z vsemi deli v Tešu v okviru predvidenega.

Na podlagi trenutnih projekcij cene električne energije, pridobljenih od HSE, je po mnenju Teša naložba v Teš 6 rentabilna.

Sodelovanje s HSE kot njihovim lastnikom so v Tešu ocenili kot zadovoljivo. Dejali so tudi, da je uprava družbe pripravila novelirani investicijski program šest na podlagi vhodnih podatkov (cena električne energije in premoga) pridobljenih od HSE in na podlagi veljavne tripartitne dolgoročne pogodbe med HSE, Teš in Premogovnikom Velenje.

Ko se bo končala agonija okoli spremembe vhodnih podatkov, bo Teš lahko tudi uradno potrdil ta program. Vhodni podatki se spreminjajo na ravni HSE in premogovnika, kar pomeni, da Teš tukaj nima bistvenega vpliva, pojasnjujejo v podjetju.

Na podlagi uspešno zaključenih pogajanj med Tešom in Alstomom se je investicijska vrednost Teš 6 znižala z 1,444 milijarde evrov na 1,428 milijarde evrov, rok končanja del pa so skrajšali s 27. novembra 2015 na 26. junij 2015.