Svet

Muslimanski borci v maščevalnem pohodu ubili skoraj 1000 kristjanov

STA / J. P.
19. 12. 2013, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Srednjeafriški muslimanski borci so v maščevalnem pohodu nad krščanskimi uporniškimi skupinami v prestolnici Bangui pred dvema tednoma ubili skoraj 1000 ljudi, je danes sporočila organizacije Amnesty International. Številka je precej višja od predhodnih ocen Združenih narodov, ki so našteli 350 mrtvih v Banguiju in še 150 drugod po državi.

Do dvodnevnega izbruha nasilja pred dvema tednoma je prišlo, ko so se muslimanskimi borci koalicije Seleka, ki podpira trenutnega, začasnega predsednika Michela Djotodio, odločili maščevati krščanskim upornikom. Ti so namreč v nekaterih predelih prestolnice ubili približno 60 muslimanskih moških.

Meseci nasilja, plenjenja, posilstev in pobojev z njihove strani so lokalne skupnosti spodbudili k oblikovanju krščanskih vaških straž, kar je vodilo v nedaven izbruh sektaškega nasilja.

"De facto vladne sile, poznane kot Seleka, so se v veliko večji meri maščevale kristjanom in v dveh dnevih ubile skoraj 1000 moških ter plenile po domovih civilistov. Ubitih je bilo tudi manjše število žensk in otrok," je sporočila organizacija za zaščito človekovih pravic.

Ta je svoje poročilo o dogodkih osnovala na dvotedenski misiji v Srednjeafriški republiki, kjer vlada kaos vse od marca, ko je Seleka strmoglavila prejšnjo vlado in prevzela oblast.

Po vse nasilnejših spopadih je Varnostni svet ZN v začetku meseca soglasno podprl vojaško posredovanje afriških in francoskih sil. Francija je tja napotila 1600 svojih vojakov, a se nasilje in pobijanje civilistov po navedbah Amnesty International nadaljuje.