Slovenija

Ultimat županu Kidričevega

STA/M.J.
13. 8. 2013, 13.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predstavnika Nestrankarskega gibanja Za Kidričevo in Civilne iniciative za ohranitev železniškega postajališča v Cirkovcah sta županu Kidričevega Antonu Leskovarju danes postavila rok 14 dni, da izpolni njune zahteve.

Thinkstock

V nasprotnem primeru sta zagrozila z referendumom za njegov odpoklic. Leskovar očitke zavrača in pravi, da se referenduma ne boji. Vodja Nestrankarskega gibanja Za Kidričevo Branko Štrucl in vodja Civilne iniciative za ohranitev železniškega postajališča v Cirkovcah Leon Pišek sta na današnji novinarski konferenci v Kidričevem pozvala župana Leskovarja in občinski svet, da v roku 14 dni odgovorita na njuni glavni zahtevi.

Prva je ohranitev železniškega postajališča v Cirkovcah na stari lokaciji, ki naj bi ga župan in podjetnik Danilo Medved iz lastnih koristi želela prestaviti na novo lokacijo. Druga zahteva je ukinitev občinskega podjetja Vzdrževanje in gradnje Kidričevo, ki je po besedah Štrucla leglo korupcije, zapravljanja in pranja denarja.

"V nasprotnem primeru bomo naredili vse, kar je v naši moči, in takoj pričeli z zbiranjem podpisov za razpis referenduma za razpustitev občinskega sveta in odpoklic župana," sta zatrdila. Da ne bi zbrala dovolj podpisov, ne dvomita. V preteklosti sta sicer zbrala dovolj podpisov že za dva referenduma, a teh Leskovar, kot trdita, ni želel razpisati. Zato bosta v primeru ponovnega neuspeha z referendumsko pobudo iskala pravico na ustavnem sodišču.

O domnevno spornem ravnanju župana in občinskega sveta na čelu z SLS in SDS naj bi obvestila tudi komisijo za preprečevanje korupcije in računsko sodišče. Da Leskovar ni primerna oseba za župana, po besedah Štrucla in Piška dokazuje tudi incident iz leta 2007, ko naj bi zaradi napada na mladoletno osebo moral plačati globo.

Leskovar je danes ponovno zavrnil vse očitke, ki sta jih izrekla Štrucl in Pišek. "Jaz kot župan in tudi občinski svet imamo čisto vest in delamo v skladu z zakonodajo. Lahko nas prijavijo kamorkoli, pa ne bodo nič našli," je zatrdil.

Pojasnil je, da so prejšnje referendumske pobude zavrnili, ker niso bile skladne z zakonodajo. Glede železniškega postajališča pravi, da o tem ne odloča on ampak država. Glede spornega občinskega podjetja pa je ponovil, da so se za takšen način zagotavljanja komunalnih storitev odločili zaradi racionalizacije in lažjega pridobivanja evropskih sredstev. Incident z mladoletnikom je priznal, a, kot je dejal, je s tem le poskušal zaščititi šibkejšega dečka.

O odstopu ne razmišlja, temveč nasprotno pravi, da se bo na prihodnjih volitvah znova potegoval za županski položaj. "Gospod Štrucl naj svoje trditve dokaže z dokumenti. Ničesar ne napovedujem, a enkrat je mera polna in človek ne more več le požirati očitkov, ki nimajo nobenih osnov. Enkrat bomo morali tudi mi ukrepati in zaščititi svoje ime," je dodal.