Slovenija

Plače varnostnikov primerljive s plačami policistov

STA / S.R.
24. 4. 2013, 14.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik Zbornice za razvoj slovenskega zasebnega varovanja Branko Slak je za STA zatrdil, da bo zbornica v prihodnjih dneh odgovorila na pobudo sindikalne strani za srečanje, na katerem bi se pogovorili o izhodiščih za pogajanja o panožni kolektivni pogodbi.

Dolenjski list

Hkrati navaja, da so plače varnostnikov primerljive s plačami policistov. Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije je namreč ob primeru nekdanjega Sintalovega varnostnika Boruta Hriberška, ki je iz podjetja ukradel večjo vsoto denarja, opozoril na stisko zaposlenih v dejavnosti zasebnega varovanja in zelo nizke plače. Poleg tega je dejavnost zasebnega varovanja že od leta 2006 brez kolektivne pogodbe.

V zbornici pa navajajo, da je položaj zaposlenih v zasebnem varovanju podoben položaju zaposlenih v realnem sektorju. "Dejstvo je, da je zasebno varovanje gospodarska dejavnost, ki se opravlja v pogojih ostre konkurence na trgu. Poleg tega je to delovno intenzivna panoga, ki opravlja storitvene dejavnosti za naročnike, ki v sedanjih razmerah znižujejo stroške, s tem se zmanjšuje tudi trg storitev varovanja ob velikem številu družb, ki ponujajo na trgu varovanje," je v odzivu na sindikalna opozorila za STA navedel Slak.

Na zbornici podatkov o povprečni plači zaposlenih v zasebnem varovanju sicer nimajo, ker se ta razlikuje med imetniki različnih vrst licenc in od poklicne kvalifikacije, ki jih je v zasebnem varovanju osem. Prepričan pa je, da so plače izraz vsesplošnih razmer na ekonomskem trgu v Sloveniji, ne samo v dejavnosti zasebnega varovanja.

Slak sicer priznava, da nekateri delodajalci ne izplačujejo plačil za delo v pogodbenih rokih, za nekatere pa v zbornici menijo, da glede na cene, ki jih dosegajo na trgu, ne morejo izplačati minimalnih plač oziroma vseh prispevkov in davkov. A dodaja, da je to delo za inšpekcijske službe.

"V trenutnem gospodarskem položaju v Sloveniji, ko se vsi intenzivno ukvarjajo s krčenjem stroškov, je seveda normalna posledica zniževanja cen za obstanek na trgu, kar posledično pri nekaterih družbah za zasebno varovanje pomeni znižanje plač, ki pa ne smejo biti manjše od minimalnih, ki jih je predpisala država," opozarjajo na zbornici.

A hkrati dodajajo, da plače varnostnega osebja ne zaostajajo bistveno od plač policistov in drugih zaposlenih v državni upravi s primerljivo izobrazbo, v nekaterih primerih so celo višje. "Plače varnostnikov v Sloveniji se lahko primerjajo s sosednjimi državami, od nekaterih so celo višje," je zapisal Slak.

Po navedbah sindikata je sicer povprečna bruto plača zaposlenega v dejavnosti zasebnega varovanja za januar letos znašala 908,06 evra, medtem ko je povprečna bruto plača v Sloveniji znašala 1523 evrov.