Kultura

Večer v znamenju Igre prestolov, sredincev in podrtih tabujev

M.V.
23. 9. 2015, 21.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V noči na ponedeljek je v Los Angelesu potekala že 67. podelitev nagrad emmy, slavili so ustvarjalci serije Igra prestolov, ki so domov odnesli kar 12 kipcev.

profimedia

V dvorani v mestu angelov je mrgolelo znanih obrazov z malih ekranov, eni so bili bolj, drugi manj nasmejani, nedvomno najbolj srečni pa so bili ustvarjalci serije Igra prestolov, ki so prvič osvojili nagrado za najboljšo dramsko serijo. Toda to ni bil celoten izkupiček, saj so domov odnesli še 11 drugih kipcev. Politična satira Podpredsednica (Veep) je prejela nagrado za najboljšo komično serijo, kar je bilo nedvomno presenečenje, saj so vse od leta 2009 v tej kategoriji vsako leto slavili ustvarjalci serije Moderna družina (Modern family). Julia Louis Dreyfus je bila za vlogo v Podpredsednici imenovana tudi za najboljšo igralko v zvrsti komičnih serij, kot najboljša igralka v zvrsti dramskih serij pa je letos slavila Viola Davis za vlogo v nadaljevankiKako se izmazati z umorom (How to get away with murder). Davisova je s tem tudi pustila pečat v zgodovini kot prva Afroameričanka, ki je odnesla domov prestižno nagrado emmy v omenjeni kategoriji. 

Podelitev televizijskih nagrad emmy velja za najbolj prestižno podelitev nagrad za vse, ki ustvarjajo televizijski program. Letos večjih presenečenj ni bilo, vseeno pa so kraljevale serije, ki se lahko pohvalijo z največjo gledanostjo. 

Na oder po vseh štirih in igralski sredinec

Kot na vsaki prireditvi tudi na emmyjih ne gre brez manjših škandalov. Tako je zbrano občinstvo na prestižnem dogodku šokiral 44-letni ameriški igralec Jon Hamm, ki se je na oder, da bi prejel nagrado za najboljšega glavnega igralca v dramski seriji Oglaševalci (Mad Men), dobesedno priplazil po vseh štirih in za to prejel stoječe ovacije. To je bil njegov prvi emmy po kar 16 nominacijah, od tega jih je pred tem za omenjeno vlogo prejel že osem. Svojih pet minut slave je na podelitvi dobil tudi Matt LeBlanc, ki je bil nominiran v kategoriji glavnih moških igralcev komedije. Dobitnika bi moral razglasiti komik Jimmy Kimmel, ki si je LeBlanca pošteno privoščil, ta pa mu je med odmorom pokazal, kaj si misli o njem. Skozi izrezano ovojnico mu je z jeznim izrazom na obrazu pokazal sredinca, fotografijo pa objavil na twitterju.

Vročina na rdeči preprogi 

Za dvig pritiska je poleg slavnih nagrajencev poskrbela tudi vročina v mestu, ki je povzročila precej preglavic na rdeči preprogi. Trideset stopinj Celzija, ki so jih izmerili, je terjalo svoj dolg pri nekdanjemdekletu pevca Nicka Jonasa, manekenki Olivii Culpo, ki je z voditeljico Giuliano Rancic vodila oddajo pred podelitvijo emmyjev. Olivia se je nenadoma zgrudila, po incidentu pa je lepotička izjavila: »Moj bog, kako je tukaj vroče! Skoraj bi omedlela.« Na srečo je bila dvorana klimatizirana, zvezdniki pa so se verjetno tudi zato po rdeči preprogi premikali karseda hitro.