Tragedija

Avto zbil Dejana, ta je nato v bolnišnici umrl

Sašo Avramovič / Novice Svet242
15. 2. 2018, 19.40
Deli članek:

Na lokalni cesti Hlebce–Lesce se je predvčerajšnjim zgodila huda prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena avtomobil in pešec. Slednji je pozneje v bolnišnici umrl.

Profimedia
Voznik je v pešca trčil na svojem voznem pasu (fotografija je simbolična).

Če se peljemo po gorenjski avtocesti v smeri Jesenic, so Hlebce na desni strani, na levi pa Lesce. Med krajema poteka lokalna cesta, ki med drugim vodi tudi mimo letališča Lesce, in prav na tej cesti se je predvčerajšnjim pripetila huda nesreča.

Na svojem pasu

Urni kazalci so kazali približno 5.30, ko je avtomobil trčil v pešca. »Okoliščine kažejo, da je voznik v pešca trčil na svojem voznem pasu, ko se je peljal v smeri Lesc. Pešec je bil oblečen v temna oblačila,« je sporočil Bojan Kos, tiskovni predstavnik Policijske uprave (PU) Kranj. »Reševalci NMP Radovljica in Bled so poškodovano osebo oskrbeli in jo prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice na zdravljenje. Gasilci GARS Jesenice so nudili pomoč z razsvetljavo,« je poročala Uprava RS za zaščito in reševanje.

Lani je bil delež poškodovanih pešcev v prometnih nesrečah v vsem letu kar 92-odstoten, kar jih uvršča med najbolj ogrožene skupine udeležencev v prometu. 

Druga smrtna žrtev

Poškodbe so bile prehude in pešec, po naših informacijah 42-letni Dejan H., je po nesreči v jeseniški bolnišnici na žalost umrl. »Pešec je letošnja druga smrtna žrtev na gorenjskih cestah,« je navedel Kos in dodal, da »o nesreči in odgovornosti zanjo gorenjski prometni policisti še vodijo postopek«. Tamkajšnji domačini, ki so poznali pokojnega (v preteklosti je živel v Zgoši, pred kratkim pa naj bi se preselil v Radovljico), so nam povedali, da se je nesreča zgodila na neosvetljenem delu ceste.

Vzroki nesreče?

Sodeč po statistiki, je bil sicer lani delež poškodovanih pešcev v prometnih nesrečah v vsem letu kar 92-odstoten, kar jih uvršča med najbolj ogrožene skupine udeležencev v prometu. Tudi letos se je že zgodilo več nesreč z udeležbo pešcev. »Vzroki za nesreče na strani voznikov so povezani predvsem s premiki z vozilom na parkirišču, odvzemi prednosti na prehodih za pešce in vožnjo preblizu robu vozišča, pešci pa nevarne situacije največkrat povzročajo z neuporabo njim namenjenih površin in nepravilnim prečkanjem ceste ali nenadnim stopanjem na vozišče,« je še povedal Kos.