Storilca še iščejo

Preiskava smrti mladega Maria: čistilka naj bi zbrisala ključne dokaze

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
30. 1. 2018, 19.30
Deli članek:

Kriminalisti nadaljujejo zbiranje dokazov po množičnem pretepu v začetku januarja, a krvnika, ki je zabodel mladeniča, jim še ni uspelo izslediti.

Gabrijel Toplak
Še isti dopoldne je na kraju, kjer se je odvil pretep, kar mrgolelo preiskovalcev.

Čeprav se v javnosti še vedno pojavljajo najrazličnejše informacije o tem, zakaj se je v začetku januarja zgodil množični pretep pred nočnim lokalom na Vodnikovem trgu v Mariboru, ima policija, kot vse kaže, precejšnje težave pri preiskavi dogodka, ki se je za 25-letnega Maria Krnjića končal tragično. Kot smo poročali, ga je nekdo z ostrim predmetom zabodel v trebušno votlino in mu pri tem prerezal glavne žile in tanko črevo. Nesrečni mladenič je izgubil veliko krvi in je v mariborskem kliničnem centru nekaj dni pozneje žal izgubil bitko za življenje. In Robert Munda, vodja sektorja mariborske kriminalistične policije, je nedolgo nazaj zatrdil: »Pretep se je zgodil zaradi verbalnega spora, ki je nastal neposredno na kraju dogodka.«

Kje je morilsko "orodje"?

Kriminalisti so tistega dne že takoj zjutraj podrobneje prečesavali vse tamkajšnje območje, a jim niti predmeta, zaradi katerega je umrl mladenič, niti vpletenih v incident kljub številnim pozivom morebitnim očividcem (še) ni uspelo izslediti. Iz neuradnih, a zanesljivih virov pa nam je uspelo izvedeti, kaj bi lahko bil eden od poglavitnih razlogov, da se je policijska preiskava tako zavlekla. Delavka podjetja Snaga, ki je sicer v večinski lasti Mestne občine Maribor, naj bi nekatere površine, kjer se je v 7. januarja nekaj čez polnoč zgodil pretep, naslednje jutro počistila še pred ogledom policistov in tako »uničila« ključne dokaze. Na Koroški cesti je menda nevede pometla številne okrvavljene papirnate robce ter jih v zabojnik odnesla skupaj z najdenima puloverjem in pleteno podkapo. Te naj bi policisti pozneje sicer našli, a na Maistrovem trgu, ki je od prizorišča pretepa precej oddaljen. Ali to drži, smo želeli preveriti na policiji, a je Miran Šadl, tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor, na naše novinarsko vprašanje odgovoril le z besedami, da zaradi interesa preiskave do nadaljnjega ne dajejo novih informacij.

Priprti že na prostosti

Po naših podatkih policija tudi nima nobenega oprijemljivega posnetka varnostnih kamer, a so kriminalisti vseeno pred preiskovalnega sodnika, kot smo poročali, privedli trojico moških, ki so jim očitali kaznivo dejanje nasilništva. Poslali so jih v pripor, saj jih je policija že obravnavala zaradi kaznivih dejanj nasilništva, in jih osumili morebitne ponovitvene nevarnosti. A so na Okrožnem sodišču v Mariboru vseeno morali popustiti njihovim odvetnikom, in tako so jih izpustili na prostost, saj očitki tožilstva naj ne bi bili dovolj konkretni.