Trgovina z ljudmi

Dolgo iskani Madžar končno na sodišču

S.S./Novice Svet24
30. 1. 2018, 17.00
Deli članek:

Prejšnji konec tedna smo poročali, da je bila Biljana Bažika, obtožena trgovine z ljudmi, na ljubljanskem okrožnem sodišču nepravnomočno obsojena za nekoliko milejše kaznivo dejanje, in sicer za zlorabo prostitucije, prisodili pa so ji štiri leta zapora in štiri tisoč evrov stranske denarne kazni.

Profimedia
Dekleta so po stanovanjih v Ljubljani, Mariboru in Kopru opravljala najstarejšo obrt.

Biba, kot prvoobtoženo kličejo prijatelji, je po očitkih tožilstva na Madžarskem z obljubami o bajnih zaslužkih novačila socialno šibka dekleta, da so po stanovanjih v Ljubljani, Mariboru in Kopru opravljala najstarejšo obrt. Od avgusta 2010 do marca 2015 je po navedbah tožilstva iz Madžarske v Slovenijo dokazano pripeljala deset deklet, z njihovim izkoriščanjem pa naj bi zaslužila slabih 160 tisoč evrov.

Bibi naj bi pri tem pomagal Madžar Peter Orsos, ki je bil našim organom pregona dolgo nedosegljiv, v četrtek pa se bo, kot izhaja iz seznama obravnav ljubljanskega okrožnega sodišča, tudi on lahko izrekel o krivdi. Obtožnica tudi njemu očita trgovino z ljudmi.

V taisti zgodbi sta se na zatožni klopi skupaj z Bibo znašla še Danijel Krebs in Damir Juretič, ki sta skrbela za prevoze deklet iz Madžarske v Slovenijo, a sta bila očitkov pomoči pri trgovini z ljudmi oproščena. »Okoliščine niso bile takšne, da bi se z dekleti razpolagalo kot z blagom,« je v ustni obrazložitvi sodbe zoper Bibo, Krebsa in Juretiča pojasnila sodnica. Po mnenju sodnikov vpleteni niso imeli vnaprej pripravljenega hudodelskega načrta, kot trdi tožilstvo. »Na začetku je šlo za neko ad hoc dejavnost, ki se je skozi leta realizirala v nek utečen sistem izkoriščanja prostitucije,« je še dejala sodnica.