Zaslužila naj bi 160.000 evrov

Biba obtožena trgovine z ljudmi, kriva zlorabe prostitucije

S.S./Novice Svet24
27. 1. 2018, 20.10
Deli članek:

Biljani Bažika so ljubljanski okrožni sodniki za zlorabo prostitucije prisodili štiri leta zapora, dobila pa je tudi denarno kazen. Soobtožena Danijel Krebs in Damir Juretič sta očitkov oproščena.

Profimedia
Dekleta so se morala prodajati vse dni v tednu.

Biba, kot prvoobtoženo kličejo prijatelji, je po očitkih tožilstva na Madžarskem z obljubami o bajnih zaslužkih novačila socialno šibka dekleta, da so po stanovanjih v Ljubljani, Mariboru in Kopru opravljala najstarejšo obrt.

Po navedbah tožilstva je od avgusta 2010 do marca 2015 iz Madžarske v Slovenijo dokazano pripeljala deset deklet in z njihovim izkoriščanjem naj bi zaslužila slabih 160 tisoč evrov. Dekleta so bila nastanjena v štirih stanovanjih, dve v Ljubljani, ena v Mariboru in ena v Kopru, prodajati pa so se morale vse dni v tednu. Stranke so za pol ure mesenih užitkov morale odšteti 50 evrov oziroma 80 evrov za eno uro. Najbolj marljiva je bila menda neka punca z vzdevkom Jessica, samo z njo naj bi Biba zaslužila najmanj 48 tisoč evrov.

S primerom se bo ukvarjalo tudi višje sodišče, saj sta obe strani napovedali pritožbo.

Tožilec za Bibo predlagal 10 let in pol

Za 41-letno Lendavčanko, obtoženo trgovine z ljudmi, je tožilec Jože Levašič zahteval deset let in pol zapora, 18 tisoč evrov stranske denarne kazni in odvzem nezakonito pridobljenih evrov. Za njena pomočnika, obtožena pomoči pri trgovini z ljudmi, pa pogojno obsodbo, in sicer za Juretiča dve leti in pol zapora s štiriletno preizkusno dobo ter za Krebsa šest mesecev zapora z dveletno preizkusno dobo. Predlogi obrambe so bili kajpak diametralno nasprotni: oprostilna sodba, češ da so dekleta že vnaprej dobro vedela, kaj bodo počela, in da jih k temu ni nihče silil. Svoje delo so po navedbah Lucije Šinkovec Ušaj, odvetnice Bažikove, opravljale v sodobnih razmerah, prejemale so dogovorjeno plačo in imele precejšnjo svobodo gibanja, s prepovedjo zlorab drog pa je Biba skrbela še za njihovo zdravje.

Oproščena Krebs in Juretič sta vseeno ostala brez mobilnikov, saj sta na njih hranila žgečkljive fotografije izkoriščanih deklet. »Iz spodobnosti«, da ne bi z materialom razpolagala še naprej.

Oproščencema odvzeli mobilna telefona

Po presoji senata predsedujoče Barbare Črešnar Debeljak pa v obravnavanem primeru ni šlo za trgovino z ljudmi, ampak za milejše kaznivo dejanje, in sicer zlorabo prostitucije. V primeru pravnomočnosti sodbe bo morala Biba za štiri leta v zapor, plačati 4000 evrov stranske denarne kazni, odvzeli pa ji bodo tudi nezakonito pridobljenih 10.233 evrov. Povrniti bo morala eno tretjino stroškov kazenskega postopka in poravnati sodno takso. V čas prisojene zaporne kazni pa se 41-letnici prišteje 20 mesecev, ki jih je prebila v priporu. Krebsa in Juretiča, ki sta bila obtožena pomoči pri trgovini z ljudmi, ker sta skrbela za prevoze, je doletela oprostilna sodba, a so jima kljub temu, tako kot obsojeni Bibi, odvzeli mobilna telefona, na katerih sta imela tudi fotografije razgaljenih deklet. »Iz spodobnosti«, da ne bi z materialom razpolagala še naprej. Njune stroške kazenskega postopka bo kril proračun.

Obramba in tožilstvo že napovedala pritožbo

»Okoliščine niso bile takšne, da bi se z dekleti razpolagalo kot z blagom,« je v ustni obrazložitvi sodbe pojasnila sodnica. Po mnenju sodnikov vpleteni niso imeli vnaprej pripravljenega hudodelskega načrta, kot trdi tožilstvo. »Na začetku je šlo za neko ad hoc dejavnost, ki se je skozi leta realizirala v nek utečen sistem izkoriščanja prostitucije,« je dejala sodnica. Biba je po ugotovitvah sodišča v celoti skrbela za komunikacijo s strankami, saj je edina govorila slovensko, za oglaševanje na spletu, tudi za »promocijske« fotografije, pobrala pa jim je polovico zaslužka. Primer se bo v nadaljevanju znašel še na mizi višjih sodnikov, saj sta tožilstvo in zagovornica prvoobtožene že napovedala pritožbe. Lendavčanki naj bi sicer pri novačenju deklet pomagal Madžar Peter Orsos, ki pa je slovenskim organom pregona nedosegljiv.