V kovčkih tovoril Khat

FOTO: Na Brniku zasačili 21-letnika s 24 kilogrami zelo nevarne droge

S.R.
30. 1. 2018, 09.47
Posodobljeno: 30. 1. 2018, 09.50
Deli članek:

Uslužbenci finančne uprave RS in policije so v soboto zvečer na letališču Jožeta Pučnika obravnavali tujca, ki je z letalom pripotoval iz tujine, v prtljagi pa je prenašal več 100 zavitkov oziroma preko 24 kilogramov prepovedane droge Khat, sporočajo iz PU Kranj.

Finančna uprava RS
Droga Khat.

Uslužbenci so v rutinski carinski kontroli obravnavali 21-letnega državljana Ukrajine, ki je z letalom pripotoval iz tujine. Mladenič je v postopku trdil, da v zaprti prtljagi prenaša oblačila, vendar se je pri pregledu izkazalo, da je v dveh kovčkih prenašal več kot 400 zavitkov oziroma preko 24 kilogramov prepovedane droge Khat. 

Gre za drogo, ki je na seznamu prepovedanih drog razvrščena v I. skupino, torej skupino, v kateri so razvrščene rastline in substance, ki so zaradi hudih posledic, ki jih lahko povzroči njihova zloraba, zelo nevarne za zdravje ljudi in se ne uporabljajo v medicini.

Finančna uprava RS
Droga Khat.

Ukrajincu zaradi suma kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, grozi od enega do desetih let zapora. Mladeniča so za dejanje kazensko ovadili, trenutno pa počiva v priporu.

Dva podobna zasega večje količine te droge sta bila opravljena tudi januarja leta 2015, ko je bilo v dveh postopkih skupno zasežene okoli 70 kilogramov te droge.

Finančna uprava RS
Droga Khat.