Očitki o nestrokovnem ravnanju

Pulmolog zavrača očitke: Malomarno zdravljenje ali "kadilska pljuča"?

S.R./STA
29. 1. 2018, 15.05
Posodobljeno: 29. 1. 2018, 15.08
Deli članek:

S predobravnavnim narokom se je danes na Okrožnem sodišču v Novi Gorici začelo sojenje obtoženemu zdravniku pulmologu iz šempetrske bolnišnice Damjanu Birtiču. Ta očitek malomarnega zdravljenja absolutno zavrača.

STA
Damjan Birtič (levo) z odvetnikom Brunom Krivcem (desno).

Novogoriško tožilstvo Damjana Birtiča obtožuje malomarnega zdravljenja Steva Petrovića, ki je 31. decembra 2013 po več kot enoletnem zdravljenju v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica umrl zaradi pljučnega raka. Obtožba sloni na mnogih dokazih, pridobljenih v okviru preiskave, vključno z izvedenskim mnenjem specialistke pulmologinje Zlate Remškar, ki je zapisala, da bolnik v bolnišnici ni bil obravnavan optimalno, nestrokovno ravnanje pa je po njeni oceni privedlo do prezgodnje smrti tedaj 56-letnega Petrovića.

Birtičev zagovornik Bruno Krivec je na današnjem predobravnavnem naroku predlagal nekaj dodatnih dokazov, ki se nanašajo na zdravljenje Petrovića v obdobju, še preden so ga začeli zdraviti v šempetrski bolnišnici. Ti naj bi dokazovali, da je imel na pljučih spremembe, ki so značilne za "kadilska pljuča". Zaslišali naj bi tudi radiologa Ivana Lebana, ki naj bi tako stanje pri Petroviću diagnosticiral že leta 2009. Širitvi dokaznih predlogov je ugovarjala tožilka Ana Radovanović Širok, o tem pa bo odločil sodnik Igor Majnik.

Krivec je kot dokazni predlog predlagal tudi strokovni članek iz leta 2014, ki je prinesel nova medicinska spoznanja o invazivni diagnostiki pri pregledu pljučnih sprememb.

"Pri tej zadevi gre za visoko strokovno vprašanje z medicinskega področja. Doktor Birtič zanika očitek malomarnega zdravljenja. Ves čas trdimo, da je pri obravnavi pacienta skupaj z drugimi zdravniki specialisti ves čas ravnal vestno, strokovno in v skladu z mednarodnimi zdravniškimi smernicami," je dejal Krivec, ki pričakuje, da se bo glavna obravnava začela že to pomlad.

STA
"Danes se je izteklo v skladu s pričakovanji, saj smo pričakovali, da krivda ne bo priznana," je po koncu naroka povedala Petrovićeva hčerka Polona Petrović.

Tudi civilna tožba

Svojci pokojnega so proti šempetrski bolnišnici vložili tudi civilno tožbo, in sicer po tem, ko je Zavarovalnica Triglav, pri kateri ima bolnišnica zavarovano odgovornost, odklonila plačilo odškodnine, čeprav je bolnišnica pred tem že priznala zdravniško napako.

Petrovićevi svojci od šempetrske bolnišnice zahtevajo dobrih 354.000 evrov odškodnine. Prepričani so, da je bolnišnica v tem primeru ravnala nestrokovno.