S partnerico ob strani

Preobrat: zaradi kapi se ničesar ne spomni

Gabrijel Toplak
27. 12. 2017, 20.00
Deli članek:

Tožilstvo Ivanu Kovačiču očita, da naj bi se med letoma 2012 in 2016 doma nedopustno in neprimerno vedel do svoje zunajzakonske partnerice.

Gabrijel Toplak
Po obtožnici naj bi partnerici govoril neprimerne besede in ji očital, da ima druge moške. Zdaj ga je spremljala na sodišče.

Na zatožno klop ptujskega okrožnega sodišča, pred sodnika Marjana Strelca, je pred dnevi sedel 55-letni Ivan Kovačič z območja Ormoža, ki ga obtožnica bremeni nasilja v družini.

STA
Okrožno sodišče na Ptuju.

A sodni postopek se je začel precej nenavadno. Kot smo izvedeli v sodni dvorani, je Kovačiča na sodišče pospremila njegova zunajzakonska partnerica, nad katero naj bi do leta 2016 večkrat izvajal nasilje. Med njima ni bilo zaznati nikakršnih zamer, pred sodno dvorano mu je prinesla kozarec vode, pomagala mu je vstati in podobno. In kot je pojasnila sodniku v sodni dvorani, to počne, ker je Kovačič, oče dveh že preskrbljenih otrok in lastnik stanovanjske hiše, 10. oktobra 2016 utrpel možgansko kap. »Zdaj je kar dobro,« je dodala.

Če bo spoznan za krivega, ga čaka zapor

V kazenskem zakoniku je predpisana zaporna kazen za tistega, ki v družinski skupnosti z drugim grdo ravna ali drugače boleče ali ponižujoče ravna.

Vseeno se je sodnik odločil, da izve, ali se obdolženi zaveda obtožb, ki mu jih očita ptujsko okrožno tožilstvo. »Kot razberem iz obtožnice, ste s svojo partnerico grdo ravnali. Govorili ste ji neprimerne besede, ji očitali, da ima druge moške. Se česa spomnite?« ga je vprašal sodnik. Njegov odgovor je bil kratek: »Nimam pojma.« Po nekaj minutah je sodnik sprejel sklep, da bo Kovačiča do naslednje obravnave, ki bo 5. marca prihodnje leto, pregledal izvedenec psihiatrične stroke, saj ne ve natančno, ali lahko glede na njegovo stanje nadaljuje postopek. »Presodil bo, ali je sploh sposoben slediti obravnavi,« je poudaril Strelec.

ZAPOR DO PETIH LET

Sicer pa je v kazenskem zakoniku napisano, da lahko sodišče tistega, ki v družinski skupnosti z drugim grdo ravna, ga pretepa ali z njim drugače boleče ali ponižujoče ravna, mu grozi ali mu omejuje svobodo gibanja in ga v skupnosti spravlja v podrejen položaj, kaznuje z zaporom do petih let.