že 12.

Novinarja pokončali na šolski božični zabavi svojega sina

J.P./STA
20. 12. 2017, 09.26
Posodobljeno: 20. 12. 2017, 09.33
Deli članek:

Neznanci so v torek ustrelili mehiškega novinarja Gumara Pereza Aguilanda, medtem ko je bil ta na božični zabavi na šoli, ki jo obiskuje njegov sin. Število novinarjev, ki so bili letos ubiti v Mehiki, je tako naraslo na 12.

Profimedia
V Mehiki so tarče predvsem novinarji, ki preiskujejo organiziran kriminal z močnimi mamilarskimi karteli na čelu ter politično korupcijo (fotografija je simbolična).

Napadalci so v torek vdrli v šolo v mehiški zvezni državi Veracruz ter novinarja ubili pred očmi otrok, njihovih staršev in učiteljev. Država Veracruz sicer slovi kot ena najnevarnejših za novinarje.

35-letnemu novinarju naj bi sicer že dolgo grozili in je prosil za zaščito v okviru posebnega vladnega programa v ta namen. Po umoru je guverner Veracruza že odredil strožje varovanje svojcev novinarja.

Sodeč po podatkih organizacije Novinarji brez meja je tako Mehika postala najnevarnejša država za novinarje. Prvo mesto si sicer deli s Sirijo, kjer so letos prav tako zabeležili že 12 umorov novinarjev. V Mehiki so tarče predvsem novinarji, ki preiskujejo organiziran kriminal z močnimi mamilarskimi karteli na čelu ter politično korupcijo.