"Panker, pridi ven, če si upaš"

Pokazal mu je smrtno glavo, vstopil v kontejner in ga napadel

S.R./STA
30. 11. 2017, 11.22
Posodobljeno: 30. 11. 2017, 11.27
Deli članek:

Mariborski policisti so v sredo prijeli in pridržali 24-letnega moškega, ki ga sumijo za napad na enega od pankerskih aktivistov pri dvorani Gustaf v mariborskem kulturnem centru Pekarna.

Gabrijel Toplak
V dvorano Gustaf naj bi napadalci pozneje prišli še na pijačo.

Iz mariborske policijske uprave so sporočili, da so zaključili preiskavo kaznivega dejanja na enem izmed prireditvenih prostorov v Mariboru, o katerem so bili obveščeni v soboto. Ob tem dodajajo, da 24-letnega moškega utemeljeno sumijo že omenjenih kaznivih dejanj.

Konec tedna je prišlo do incidenta v Pekarni, v katerem je poškodbe skupil eden od tamkajšnjih pankerskih aktivistov, ki si je tam v kontejnerju uredil bivanjski prostor. Ta napada sprva sploh ni prijavil policiji in so mu pomoč nudili kar prijatelji.

Neizzvan napad

Malo pred peto uro zjutraj naj bi 41-letni Mariborčan počival v kontejnerju, a naj bi ga prebudilo glasno vzklikanje fašističnih parol, trkanje in pozivi: "Panker, pridi ven, če si upaš." Ko je odprl vrata, naj bi pred njim stal moški v družbi še nekaj kolegov, ki mu je pokazal vtetovirani neonacistični simbol, smrtno glavo, nato pa prestopil prag kontejnerja in ga napadel, medtem ko so ostali napad opazovali od zunaj.

Po ugotovitvah policije mu je uspelo pobegniti v park, od koder je opazoval neznance, ki so vstopili v njegov bivalni kontejner. Ko se je po njihovem odhodu vrnil do kontejnerja, je ugotovil, da so mu ukradli ključe in 100 evrov gotovine, ki jih je imel v nahrbtniku.

Gabrijel Toplak
Napadli so ga v tem kontejnerju.

Dokaz strahopetnosti

V Kulturnem centru Pekarna so že v ponedeljek najostreje obsodili sobotni napad, ki so ga označili za neonacističnega in iz sovraštva na člana njihove skupnosti. Ob tem so sporočili, da pri njih ni prostora za neonaciste in fašiste. Kot so zapisali, je napad, ki ga je zgodaj zjutraj zakrivila skupina petih moških, očiten dokaz strahopetnosti in obupanosti posameznikov, ki so produkt družbenoekonomskega sistema, v katerem živimo.

Že takrat so v izjavi za javnost zapisali, da želi policija napad omiliti in prikazati kot tatvino ali rop, v resnici pa gre za napad na svobodoljubje, na napad nestrpnosti nad strpnostjo. Zato so vse pristojne pozvali, da se na primer odzovejo skrajno resno, saj prikrivanje prave narave dejanja smatrajo za neodgovorno, morda tudi namerno.

Na mariborski policijski upravi so takšne navedbe odločno zavrnili in dodali, da ima policija do takih in podobnih dogodkov ter do vseh vrst nasilja ničelno toleranco.