Na delu neonacisti?

Napad v Mariboru: "rop, brcanje v glavo, trebuh in rebra s škornji, vse do nezavesti ..."

S.R./STA
27. 11. 2017, 17.15
Posodobljeno: 27. 11. 2017, 17.18
Deli članek:

Konec tedna je pri dvorani Gustaf v mariborskem kulturnem centru Pekarna prišlo do incidenta, v katerem je poškodbe skupil eden od tamkajšnjih pankerskih aktivistov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na Policijski upravi Maribor so za dogodek izvedeli šele v soboto zgodaj popoldne, ko so bili obveščeni, da so štirje neznanci že malo pred 5. uro pretepli 41-letnega Mariborčana, ki mu je uspelo pobegniti v park, od koder je opazoval neznance, ki so vstopili v njegov bivalni kontejner.

Po odhodu napadalcev se je oškodovanec vrnil do kontejnerja, kjer je ugotovil, da so mu ukradli ključe kontejnerja in 100 evrov gotovine, ki jih je imel v nahrbtniku, so že v soboto pojasnili na PU Maribor in dodali, da zbirajo obvestila o ropu.

Na mariborski policiji so danes pojasnili, da je kriminalistična preiskava primera šele na začetku in je zato nemogoče narediti kakršnekoli zaključke. Po njihovem mnenju je v tej fazi jasno zgolj to, da so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje ropa, ali je bilo storjeno še kakšno kaznivo dejanje, pa bo pokazala preiskava, so pojasnili na PU Maribor.

Napad so označili za neonacističnega

V Kulturnem centru Pekarna pa so danes najostreje obsodili sobotni napad, ki so ga označili za neonacističnega in iz sovraštva na člana njihove skupnosti. Ob tem so sporočili, da pri njih ni prostora za neonaciste in fašiste. Kot so zapisali, je napad, ki ga je zgodaj zjutraj zakrivila skupina petih moških, očiten dokaz strahopetnosti in obupanosti posameznikov, ki so produkt družbenoekonomskega sistema, v katerem živimo.

"Vdor v rezidenčni prostor med spanjem, rop, brcanje v glavo, trebuh in rebra s škornji, vse do nezavesti, fašistični vzkliki in bahanje z neonacističnimi tetovažami, služijo kot ustrahovalne metode za vse, ki se borimo proti fašizmu in ponovnem vzponu nacizma," so zapisali predstavniki različnih društev in klubov, ki delujejo v Pekarni, in napadalcem sporočili, da jim ne bo uspelo.

Ob tem pa so v izjavi za javnost še zapisali, da želi policija napad omiliti in prikazati kot tatvino ali rop, v resnici pa gre za napad na svobodoljubje, na napad nestrpnosti nad strpnostjo. Zato so vse pristojne pozvali, da se na primer odzovejo skrajno resno, saj prikrivanje prave narave dejanja smatrajo za neodgovorno, morda tudi namerno.

Na mariborski policijski upravi so takšne navedbe odločno zavrnili in dodali, da ima policija do takih in podobnih dogodkov ter do vseh vrst nasilja ničelno toleranco, zato bodo zagotovo storili vse, da dejanje preiščejo in primejo domnevne storilce oziroma kršitelje.