Bližnje srečanje

Pripravite se, decembra nas bo "oplazil" sam sin boga sonca

S.R.
27. 11. 2017, 16.52
Posodobljeno: 27. 11. 2017, 22.03
Deli članek:

Pozor! 16. decembra bo mimo nas švignil asteroid.

Profimedia
Faetonov padec: Upodobitev mitološkega dogodka, ko je poguben položaj z udarom strele razrešil Zevs.

»Spet?«, se boste zdrznili in nato vihali nosove. Slaba novica je bržkone ta, da je Asteroid 3200 Phaethon poimenovan po Faetonu, mitološkemu sinu grškega boga sonca Helija.

Faeton je glede na grško mitologijo Zemljo skorajda spremenil v pepel, ko ni uspel obvladati konjev, vpreženih v očetov sončni voz. Zevs ga je zato moral pokončati s strelo. Pa vendarle smo lahko mirni, saj se 16. decembra, ko nas bo s svojo pojavo pobožal 3200 Phaethon, ne bo zgodilo nič hujšega. Bo zgolj izjemna priložnost za bolj podrobno proučitev tega kamna, ki dirja skozi naš kos vesolja. Pri Nasi tako pravijo, da bodo končno pridobili posnetke, s katerimi bodo lahko izdelali 3d model tega asteroida.

Phaethon s premerom približno 5 kilometrov in obhodno dobo okoli 523 dni je tretji največji potencialno nevarni asteroid, ki ga pot vodi v bližino Zemlje. Leta 1983 ga je odkrila NASA, mimo Zemlje pa je nazadnje švignil leta 2007. Tokrat se nam bo približal na približno 10 milijonov kilometrov, kar je z vidika prostranosti vesolja razmeroma majhna razdalja, a vendar nič kaj ogrožajoča, če vemo, da je Luna od Zemlje oddaljena 384.400 kilometrov. Ni razloga za preplah, torej!