Odpravnina

Rad bi tisto, kar mu pripada

Gabrijel Toplak
26. 11. 2017, 18.43
Posodobljeno: 26. 11. 2017, 18.47
Deli članek:

Izračun odpravnine za Dejana Valentana je povprečna mesečna plača, ki bi jo delavec prejel, če bi delal v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo. Sodba je bila izrečena že julija.

Gabrijel Toplak
Dejan Valentan je zdaj zaposlen v UKC Maribor.

Ne nezadovoljstvo z delom, ampak odnos nekdanjega delodajalca je Dejana Valentana iz Hoč prisilil, da pravico za tisto, kar mu pripada po zakonu, išče na sodišču. Do januarja lani je delal v trafiki v UKC Maribor, potem ko mu je novi delodajalec iz poslovnih razlogov po skoraj 15 letih dela dal odpoved delovnega razmerja.

Gabrijel Toplak
Trafika poslej posluje nemoteno, vendar pod drugim lastnikom.

VESEL RAZSODBE

V obrazložitvi delovnega sodišča je bilo 17. julija letos zapisano, da je tožena stranka dolžna plačati stroške postopka v 15 dneh, če ne tečejo zakonske zamudne obresti.

»To sem nekako tudi pričakoval, saj je podjetje prevzel novi lastnik. In ker mi po zakonu pripada odpravnina, sta se prejšnja in zdajšnji lastnik dogovorila, da mi jo plača slednji. Toda ta kar naenkrat o tem ni želel več nič slišati, zato sem se obrnil na delovno sodišče. To mi je ugodilo, da mi pripada odpravnina v višini 2861,04 evra, kar je 95,11 odstotka toženega zneska,« je bil veselil razsodbe Valentan in si obenem mislil, da bo tožena stranka, podjetje Rottmann-s iz Zgornje Kungote oziroma njen predstavnik Danilo Petrič, spoštovalo odločitev sodišče.

ROKOV NE UPOŠTEVA

Čeprav ima sogovornik zagotovilo delovnega sodišča, da je Petrič seznanjen z razsodbo, se zadeva še ni premaknila. »Na sodišču je celo zatrjeval, da mi ne dolguje ničesar, in tudi rok za poplačilo je že zdavnaj minil. Zato z odvetnico že razmišljava o nadaljnjih korakih,« pravi Valentan. Ker ima vsaka zgodba dve plati, smo včeraj poklicali tudi Petriča, vendar je po telefonu dejal, da o tem ne misli govoriti.