Zagorel bojler

FOTO: Budni vnuk jih je rešil pred smrtjo

Gabrijel Toplak
10. 11. 2017, 06.50
Deli članek:

Gosti dim je zavohal vnuk, ki je s partnerico še gledal televizijo. Nemudoma je prebudil očeta in skupaj z njim stekel v kletne prostore, kjer sta spala dedek in babica.

GB Maribor
Stanovalce, ki so jih iz hiše pospremili poklicni gasilci, so pričakali reševalci.

Stanovalci Crnekove ulice v Novi vasi v Mariboru so imeli v noči na sredo precej moten in nemiren spanec. Nekaj pred polnočjo so jih prebudila številna intervencijska vozila, ki so v to ulico prihitela reševat stanovalce na hišni številki 6. Tam je zagorelo v kletnih prostorih, zaradi gostega dima je bila potrebna evakuacija ljudi.

Gabrijel Toplak
Poškodovani bojler je včeraj pregledal pristojni serviser.

Na nočno intervencijo se je odpravilo deset poklicnih gasilcev s tremi gasilskimi vozili in pet članov Prostovoljnega gasilskega društva Radvanje.

Primož Osojnik, poveljnik Gasilske brigade Maribor, je povedal, da so bili aktivirani ob 23.20, intervencijo pa so zaključili nekaj pred eno uro zjutraj. »V kletnih prostorih stanovanjske hiše je tlela izolacija bojlerja, zato smo gorečo snov pogasili. Zaradi močno zadimljene hiše, predvsem stopnišča, smo ob uporabi reševalnih mask evakuirali petčlansko družino, iznesli smo tlečo izolacijo, s termoizolacijsko kamero in detektorjem za nevarne snovi pregledali vse prostore ter jih prezračili. Družino pa so pregledali in oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči Maribor,« je pojasnil. Na intervenciji je poleg deset poklicnih gasilcev s tremi vozili sodelovalo tudi pet članov PGD Radvanje.

Gabrijel Toplak
Stropovi v hiši so zaradi gostega dima potrebni beljenja.

DEL NOČI SO MORALI PREŽIVETI PRI SOSEDIH

Gabrijel Toplak
Leo Kolar zdaj čaka tudi na zavarovalnega agenta.

Gašenja so se sami lotili tudi stanovalci, a so bili neuspešni zaradi nadvse gostega dima, ki se je iz kletnih prostorov valil po vsej hiši. »Zdaj vemo, da nam jo je zagodel bojler, ki smo ga imeli v kleti. Sumimo, da je vzrok v termostatu,« je včeraj pripovedoval Leo Kolar, ki mu je serviser bojlerjev pregledoval poškodovano napravo, čakal pa je tudi zavarovalnega agenta. »V hiši nas stanuje več in nekateri smo že spali, drugi na srečo ne. V višjem nadstropju je še bedel vnuk, ki je zavohal smrdeč dim in naju z ženo prebudil. Spiva v kleti, tako rekoč v neposredni bližini, in kaj hitro bi se lahko zadušila. Takoj smo na pomoč poklicali gasilce, za nekaj časa so nas pospremili iz hiše. Kakšne tri ali štiri ure smo bili na toplem pri sosedih, po prihodu nazaj v hišo pa smo na hitro preoblekli postelje in legli k počitku. Le umili se še nismo. Ni bilo časa, niti vode nimamo,« je iskreno povedal Kolar in dodal, da jih zdaj čaka dolgotrajna sanacija. Gost dim jim je namreč pošteno umazal vse prostore in opremo v njih. »Vse, česar se zdaj dotaknemo, je črno in umazano. Vse stene bo treba pobeliti. Nastala škoda je zagotovo precejšnja,« je zmajeval z glavo. Spominja se, da je bilo ob njegovem prihodu v kletne prostore že vse v dimu. »Ognja nismo videli, mogoče je gorelo nekoliko prej. Povsod je bil samo dim. Alarmna naprava je sicer delovala, ampak je nismo slišali. Zagodla nam jo je tudi elektrika, saj je prišlo do izpada v delu hiše, in vse je bilo v temi,« je dodal Kolar in okrcal bližnje stanovalce, saj so imeli gasilci zaradi na ulici parkiranih vozil težave z dovozom.

Gabrijel Toplak
Veliko škodo je utrpelo tudi stopnišče.

Vnuk, ki je prebudil in zagotovo rešil vso družino, je tega večera s svojo partnerico še gledal televizijo, ko je zagorelo. »Naenkrat sem zavohal dim in takoj stekel do očeta, kasneje pa oba skupaj še v kletne prostore, kjer sta spala dedek in babica. K sreči smo jo vsi dobro odnesli, česar pa ne morem reči za svojo partnerico. Četudi nam je uspelo še pravi čas priti na ulico, je njej tam postalo tako slabo, da je morala noč preživeti v bolnišnici. Zdaj je že bolje,« je povedal.