Reševanje

Čudež v gorah: pet dni preživel ujet v snežni razpoki

G.G.
9. 11. 2017, 12.40
Posodobljeno: 9. 11. 2017, 12.41
Deli članek:

45-letni nemški hribolazec je v noči na petek zdrsnil v 30 metrov globoko snežno razpoko v avstrijskem gorovju Dachstein.

Gorsko reševalna služba Halstatt
Razpoka, v katero je padel 45-letnik.

V soboto je alpinistov oče poklical policijo, saj sina ni uspel priklicati po telefonu. Policisti so stopili v iskalno akcijo. V težkih razmerah, pogosto je močno snežilo, so v sredo v bližini Gosaua našli zasnežen avto, ki ga je najel 45-letnik. Zožili so obseg iskanja, zaradi nevarnosti snežnih plazov pa so morali biti zelo previdni.

V noči na četrtek je pogrešani uspel po telefonu kontaktirati policiste. Toda le za kratek čas, zvezo je takoj zatem prekinilo. Ko pa mu je uspelo natančnejšo lokacijo opisati še po SMS-sporočilu, so gorski reševalci krenili v pravo smer in ga okoli 1. ure ponoči našli. Planinec je padel v 30 metrov globoko snežno razpoko. Reševanje je trajalo tri ure. Nekaj po četrti uri so na srečo lažje poškodovanega (ramena) 45-letnika dvignili iz razpoke in s helikopterjem prepeljali v bolnišnico.

Kako je preživel?

Ko so 45-letnika našli, je imel telesno temperaturo 35,2 stopinji. Temperature v “jami” so bile nekaj stopinj višje kot na površju. Iz razpoke nikakor ne bi mogel splezati. Je pa varčno porabljal svoje zaloge. Grizljal je proteinske ploščice, srkal vodo iz čutare in potem lizal še sneg. Zavedajoč se nevarnost situacije je 45-letnik le občasno vklopil telefon, poskusil, če ima signal, napisal SMS-sporočilo in ga zopet izklopil. Zato mu je baterija tudi zdržala tako dolgo. Postavlja se še vprašanje, zakaj tako dolgo ni bilo signala, v noči na četrtek pa. Gorski reševalci to pripisujejo izboljšanju vremenskih razmer.