Goljufija

Upnikov niso poplačali, poslovanje so raje prenesli na novo družbo

J.P.
10. 10. 2017, 11.50
Posodobljeno: 10. 10. 2017, 11.52
Deli članek:

Novomeški kriminalisti so zaradi kaznivega dejanja povzročitev stečaja z goljufijo ali nevestnim poslovanjem po 226. členu KZ-1 kazensko ovadili 52- in 41-letnega osumljenca iz Bele krajine, 29-letnega osumljenca z območja Ljubljane in gospodarsko družbo iz Metlike.

Profimedia

52-letnik je kot odgovorna oseba družbe iz Bele krajine v dogovoru z 41-letnikom leta 2010 ustanovil novo družbo, registrirano za opravljanje cestnega tovornega prometa, in nanjo postopoma prenašal poslovanje prve družbe. Ta je v drugi polovici leta 2011 ostala brez prilivov, dolgovi pa so se kopičili. Da mu teh ne bi bilo treba odplačati, je leta 2012 celoten poslovni delež prodal 29-letniku iz Ljubljane, za katerega je vedel, da s poslovanjem ne bo nadaljeval, družba pa bi bila izbrisana. To se je na predlog izvršitelja v izvršilni zadevi tudi zgodilo. Upniki, ki niso bili poplačani, so v postopku stečaja nad premoženjem izbrisane družbe priglasili terjatve v višini 1.082.587,78 evrov.

Za navedeno dejanje se storilec kaznuje z zaporom od enega do osmih let.

»Čisti poslovni izid nove družbe od ustanovitve dalje predstavlja protipravno premoženjsko korist, saj bi morala navedeni dobiček prejeti prva družba, s čimer bi vsaj delno poplačala svoje upnike. Okrožnemu državnemu tožilstvu v Novem mestu je bila podana pobuda za začasno zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi, ki ji je sodišče sledilo in izdalo sklep za začasno zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi v višini 127.034 evrov,« so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.