"Čudež iz Andov"

Ob obletnici tragedije v letalski nesreči umrl zdravnik

S.R./STA
10. 10. 2017, 08.14
Posodobljeno: 10. 10. 2017, 08.21
Deli članek:

Na slovesnosti ob 45. obletnici športne tragedije v Andih je znova strmoglavilo letalo. Pilot se je spektakularno rešil, medtem ko je bila nesreča usodna za čilenskega zdravnika.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pred obalo Urugvaja je ob slovesnosti ob 45. obletnici letalske tragedije v Andih vnovič strmoglavijo letalo. Življenje je izgubil čilenski zdravnik, njegovo truplo so našli v ponedeljek, pilotu pa je po strmoglavljenju uspelo preplavati 200 metrov do obale in se rešiti.

Zasebno letalo je v Urugvaj prišlo prav zaradi slovesnosti obletnice tragedije v Andih in strmoglavilo pri kroženju nad posestvom, ki leži 40 kilometrov zahodno od Montevidea in na katerem je potekala prireditev.

Leta 1972, natančneje 12. oktobra, je v Andih namreč strmoglavilo vojaško letalo, ki je urugvajsko ragbi ekipo Old Christian's peljalo iz Montevidea na prijateljsko tekmo v Santiago v Čilu. Športniki so v Andih na višini 4000 metrov in v snegu preživeli kar 70 dni, tudi tako, da so bili prisiljeni jesti mrtve kolege. Preživelo je 16 od 45 potnikov.

Vse od takrat se v Čilu in Urugvaju ob vsaki obletnici tragedije zberejo člani obeh ekip in navijači ter se spomnijo "čudeža iz Andov". Dogodek je bil leta 1993 ovekovečen tudi v filmu Alive.

Wikipedia
Nando Parrado in Roberto Canessa sta po 10-dnevnem pohodu preko Andov naletela na Sergia Catalana (stoji), ki je oblasti obvestil o nesreči.