DVOM O MNENJU IZVEDENCA

Spor med brezdomcema se je končal s poskusom uboja

Gabrijel Toplak
10. 10. 2017, 06.50
Deli članek:

Odvetnik Simon Dolinšek se je v pritožbi zoper sodbo spraševal, ali je bil obtoženi ob izvršitvi kaznivega dejanja v stanju neprištevnosti.

Gabrijel Toplak
Zabodel ga je z 20-centimetrskim rezilom.

Spor med brezdomcema Marjanom Mundo in Tomažem Ivancem, ki se je zgodil 3. oktobra lani v tako imenovanem bunkerju oziroma zatočišču pod Glavnim mostom na mariborskem Lentu, končal pa se je z deset centimetrov dolgo in tri centimetre globoko rano na hrbtu slednjega, se vrača v ponovno sojenje.

Četudi je sodišče Mundo obsodilo na tri leta in pol zapora, sodba ni postala pravnomočna zaradi nejasnega izvedenskega mnenja o oceni prištevnosti.

IZVEDENČEVO MNENJE JE NEJASNO

Sodišče je sicer Mundo aprila obsodilo na tri leta in šest mesecev zapora, saj je upoštevalo mnenje psihiatra, ki je ocenil, da je obdolženi očitano dejanje zagrešil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. A zagovornik obtoženega Simon Dolinšek vztraja, da je mnenje o obtoženem nejasno. »Moj klient se je pritožil na prvostopenjsko sodbo, saj je po najini presoji obstajal dvom o izvedenskem mnenju glede prištevnosti. Višje sodišče v Mariboru je tovrstno sodbo razveljavilo in po mojem mnenju bo v nadaljevanju sojenja sledila postavitev novega izvedenca psihiatrične stroke,« je pojasnil Dolinšek.

DEJANJA SE NE ZAVEDA NAJBOLJE 

Izvedenec je po Dolinškovih besedah med drugim zapisal, da naj bi Mundo pri dejanju prehitevale misli, v določenem trenutku pa naj ne bi več mogel obvladati svojega ravnanja. »Na tovrstne navedbe sva vložila pritožbo in sodišče je temu sledilo. Zdaj pričakujemo postavitev novega izvedenca, s čimer se načeloma strinjava,« je dejal odvetnik Dolinšek in dodal, da ima stike z Mundo, vendar se po njegovi presoji dejanja zaveda najbolje. »Zadevo mu sicer poskušam razložiti, vendar se v vsem tem ne znajde. Iskreno lahko rečem, da je bil žalosten, ko mu je sodišče prisodilo kazen,« je poudaril njegov zagovornik.

Sodišče je pri višini kazni, ki je bila pod zakonskim minimumom, upoštevalo bistveno zmanjšano prištevnost storilca in dejstvo, da je odstopil od poskusa uboja.

DEJANJA NI NIKOLI ZANIKAL

Sicer pa je okrožno sodišče pri določitvi kazni upoštevalo, tako je sodbo utemeljila Vanja Verdel Kokol, da je Munda dejanje, ko poskušal vzeti življenje drugemu brezdomcu, zakrivil v preizkusni dobi. Zaradi goljufije je bil obsojen na pogojno kazen leto zapora s preizkusno dobo treh let, zato mu je sodišče pogojno kazen preklicalo ter mu za poskus uboja in goljufijo izreklo enotno kazen štiri leta zapora. Munda ni nikoli zanikal, da je Ivanca z nožem z 20-centimetrskim rezilom zabodel v hrbet, je pa vseskozi zatrjeval, da se ne more sprijazniti z očitkom, da je oškodovancu hotel vzeti življenje. »Še kokoši ne bi mogel zaklati, kaj šele da bi hotel človeku vzeti življenje,« se je pred izrekom sodbe zagovarjal Munda.