Od junija do oktobra

Na delu je bil požigalec. Povzročil je za 2,4 milijona evrov škode

J.P.
9. 10. 2017, 14.43
Posodobljeno: 9. 10. 2017, 15.02
Deli članek:

Pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Andrej Kolbl je predstavil dosedanje ugotovitve kriminalistične preiskave požarov in požigov na območju PP Ptuj in PP Gorišnica.

Gabrijel Toplak
Uničena notranjost stanovanj na Žnidaričevem trgu na Ptuju.

Kot so sporočili s Policijske uprave Maribor, so v zadnjem času beležili porast požarov na območju Policijske postaje Ptuj in Policijske postaje Gorišnica. Zato so posumili, da požare nekdo podtika. Ko so torej v soboto po polnoči prejeli obvestilo, da v Dornavi gori gospodarski objekt ob stanovanjski hiši, so se nemudoma lotili lova na domnevnega požigalca.

• Kriminalisti na terenu: Kdo nam podtika požare?

29-letni domačin

PU Maribor
Pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Andrej Kolbl

Ta se je, kot se je izkazalo, s kolesom odpeljal v smeri Gorišnice, ko ga je med potjo prestregla policijska patrulja – kolo je odvrgel in pobegnil na bližnje njive. Malo pred prvo uro zjutraj ga je prijela patrulja Policijske postaje Gorišnica.

Osumljenec šteje 29 let in živi na območju omenjene policijske postaje. Policisti so mu odvzeli prostost in odredili pridržanje. "Materialna škoda zaradi požiga na tem gospodarskem poslopju po nestrokovni oceni znaša približno 10.000 evrov. Z nadaljnjim zbiranjem obvestil smo potrdili, da je pridržani moški utemeljeno osumljen povzročitve še vsaj osmih požarov oz. požigov na območju PP Ptuj in PP Gorišnica. Te požige je osumljeni izvršil od meseca junija letos do začetka oktobra. Skupna materialna škoda teh osmih požigov pa znaša po nestrokovni oceni približno 2.400.000 evrov. Intenzivna preiskava in zbiranje dokazov še poteka, zato podrobnosti in vseh ugotovitev preiskave ne moremo razkriti. Ugotavljamo tudi še motiv za ta dejanja. Pridržani moški je osumljen storitve kaznivih dejanj požiga po 222. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) za kar je zagrožena kazen zapora od 1 leta do 8 let," so sporočili s Policijske uprave Maribor.

Včeraj popoldne so osumljenega s kazensko ovadbo privedli pred dežurno preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča na Ptuju. Po zaslišanju je zoper osumljenega odredila pripor.