Junak Peter

FOTO: Med divjanjem požara babico nesel iz hiše!

Gabrijel Toplak
8. 10. 2017, 19.35
Posodobljeno: 8. 10. 2017, 20.51
Deli članek:

Gospodarsko poslopje je v noči na soboto zgorelo v Dornavi, v noči na nedeljo pa še v Moškanjcih. Tam so iz ognja pravočasno rešili še vso živino, za traktor so bili prepozni.

Gabrijel Toplak
Na dvorišču imajo še polno uničenega materiala.

Prejšnji konec tedna so imeli gasilci na širšem ptujskem območju polne roke dela. V noči na soboto, kot smo poročali, je požar izbruhnil na gospodarskem poslopju v Dornavi 145, v noči na nedeljo pa je zagorelo ostrešje gospodarskega poslopja na naslovu Moškanjci 44 na območju Gorišnice, s katerim je bila povezana starejša hiša.

Za več kot 90.000 evrov škode je nastalo v obeh požarih.

V sobotnem požaru je zgorelo več kmetijskih in drugih strojev ter večja količina drv, v Moškanjcih pa je uničeno gospodarsko poslopje, v katerem je bilo 48 glav živine, ki so jih sicer pravočasno rešili, krma za živino in parkiran traktor.

Gabrijel Toplak
V požaru jim je zgorel tudi traktor.

Ekipa časopisa Novice Svet24 se je oglasila pri Petru Kekcu v Moškanjcih, ki poleg službe še pomaga staršem pri kmetovanju. Ves pretresen je povedal: »Trenutno rešujemo tisto, kar še ni uničeno in bi nam še lahko koristilo. Resnično sem hvaležen sosedom in vsem, ki so mi že ali še bodo priskočili na pomoč.«

Policija preiskave še ni končala, ker pa poteka predkazenski postopek, informacij zaradi interesa nadaljnjih postopkov ne morejo posredovati. 

Za zdaj zgolj suma

Organi pregona še vedno zbirajo obvestila o obeh požarih, saj obstajata zgolj suma kaznivih dejanj požigov. Ni pa še ni dokazano, da je šlo za požiga.

V noči na nedeljo je požar izbruhnil nekje ob 1.40, ko so vsi spali. Kar naenkrat je zaslišal glasno kričanje sosedov. »Hlev je že bil v plamenih, v nevarnosti bi bila tudi 87-letna babica, če širjenje ognja k sreči ne bi upočasnila požarni zid med obema objektoma in hitra intervencija gasilcev. Stekel sem v babičino hišo, jo prebudil, dvignil in odnesel iz hiše,« se spominja Kekec.

Ljudje so prihajali pomagat

Živina v hlevu je bila ob njegovem prihodu že precej nemirna. S sosedi so strnili vrste in brez posebnih priprav stekli v hlev, iz katerega so pospremili vse živali. »Krave smo odpeljali čim dlje od gorečega objekta. Nekaj glav je začasni prostor našlo pri sosedu, druge smo namestili v bližini, a smo jih po nekaj dneh že pripeljali nazaj v domači hlev, na katerem je sicer močno poškodovano ostrešje. Z ljudmi dobre volje smo zato nekaj zadnjih dni intenzivno nameščali folijo, da bi preprečili zamakanje,« je pripovedoval Kekec, ki sumi, da je bil požar podtaknjen. Ogenj mu je uničil vso električno napeljavo, traktor in veliko hrane za živali, vendar so mu na pomoč priskočili okoliški kmetje in začasno prinesli nekaj hrane.

Gabrijel Toplak
Peter Kekec: »Domnevamo, da je bil požar podtaknjen.

Njegova soproga Andreja Rudolf Kekec je dejala, da je delovna akcija stekla že naslednje jutro po požaru. »Sorodniki, sosedje in okoliški ljudje so kar prihajali. Vsak od njih je bil pripravljen poprijeti za delo, zato smo se takoj lotili odstranjevanja povsem uničenega ostrešja. Od požara je res že nekaj dni, a še vedno se najde kaj za počistiti ali pospraviti,« je dejala Rudolf Kekčeva, ki se zahvaljujem ljudem, ki so jim nesebično priskočili na pomoč.

Gabrijel Toplak
Pri prekrivanju s folijo so jim na pomoč priskočili sorodniki.

»Shrambo imam polno hrane in pijače, ki so ju s seboj prinašali ljudje, ki so nam priskočili na pomoč. In seveda jim ju po napornem delu tudi ponudim ter se jim tako poskušam vsaj delno oddolžiti,« je poudarila sogovornica, mati treh otrok. Kot je povedala, bo najmlajši januarja dopolnil dve leti, srednji otrok je star pet let, najstarejši pa bo novembra osem. In prav slednji boleha za neozdravljivo boleznijo. »Ima cerebralno paralizo, zato sem zaposlena zgolj za štiri ure. Otroka vsak dan vozijo v zavod v Dornavi, ki je namenjen otrokom, mladostnikom in odraslim z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju,« je povedala Rudolf Kekčeva. 

Gabrijel Toplak
Trenutno najbolj potrebujejo material, s katerim bi obnovili ostrešje.