Trgovina z ljudmi

V zapor zaradi prisilnih masaž s srečnim koncem

ss
20. 9. 2017, 20.15
Deli članek:

Ljubljansko okrožno sodišče je zaradi trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije na osem let zapora obsodilo Boštjana Majerja, njegova pomočnika Bojana Minića, Ano Mario Largeanu pa na dobri dve leti zapora.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Obsodba sicer še ni pravnomočna, če pa bo odločitev prestala tudi rešeto višjega sodišča, bo moral prvoobtoženi Majer plačati še 18 tisoč evrov denarne kazni in vrniti 18 tisoč nepošteno zasluženih evrov.

Pobrali polovico zaslužka

Cena za seks je znašala od 50 evrov za pol ure do 500 evrov za vso noč, pri čemer so se morala dekleta približno polovici zaslužka odpovedati.

Majerjevemu sodelavcu, Srbu Bojanu Miniću, ki je dekleta pomagal iskati v Srbiji in jih od tam tudi vozil v Slovenijo, je sodišče prisodilo dve leti in pol zapora, plačati bo moral 2200 evrov denarne kazni in vrniti 6000 evrov. Je pa sodnik Miniću odpravil pripor, v katerem je bil vse od začetka leta, ko so ga po kar dolgem iskanju s tiralico ujeli na srbsko-madžarski meji. Soobtožena Ana Maria Largeanu, ki je tudi novačila ženske, jih pomanjkljivo oblečene fotografirala, objavljala na spletnem portalu Sloescort in se dogovarjala s strankami za plačilo, je bila obsojena na dve leti in osem mesecev zapora, plačati mora 3600 evrov denarne kazni in vrniti 10.500 evrov nezakonito pridobljenega premoženja. Če kazni in nepošteno pridobljenega denarja ne bodo vrnili v treh mesecih po pravnomočnosti sodbe, jim bodo za vsakih 40 evrov prišteli še dodaten dan v zaporu.

Potrdili izvedenci

Da je res šlo za trgovino z ljudmi in da so dekleta zlorabili z ustrahovanjem in nadvlado, so v sodnem procesu sicer potrdili tudi izvedenci psihiatrične stroke. 

Obljubljali dobro plačano delo maserk

Glavna protagonista, Majer in Largenauova, naj bi jeseni 2013 skovala načrt, kako iz Srbije in Romunije v Slovenijo »uvažati« spolne sužnje pod pretvezo, da bodo z delom maserk mesečno zaslužile do 2000 evrov. To je celo premoženje, saj je znano, da se v Srbiji in Romuniji povprečna plača giblje med 300 in 400 evri. Peterica obtoženih, izmed katerih sta dva že na predobravnavnih narokih v začetku leta priznala krivdo, je z izkoriščanjem deklet po izračunih tožilstva v žep pospravila okrog 45 tisoč evrov. V obtožnici beremo, da so morala dekleta, skupno dvanajst, spolne storitve ponujati vsak dan od devetih zjutraj do polnoči, cena je znašala od 50 evrov za pol ure do 500 evrov za vso noč, pri čemer so se morale približno polovici zaslužka odpovedati, »delo« pa so opravljale brez socialne in zdravstvene varnosti.

Arhiv Svet24
Dekleta so se morala prodajati v več stanovanjih po Ljubljani.

Majer pretepal, ustrahoval, grozil s kislino

Dekleta so se morala prodajati v več stanovanjih po Ljubljani, na Cigaletovi, Kotnikovi, Pražakovi in Hacquetovi ulici. Za osem deklet je tožilstvo uspelo dokazati, da je šlo za trgovino z ljudmi, še pri nekaj dekletih pa »zgolj« za zlorabo prostitucije. Sodnik Srečko Škerbec, ki je obtoženim prisodil kar visoke kazni, si je za ustno obrazložitev sodbe vzel več kot dve uri. »Šlo je za izredno huda kazniva dejanja. Majer je bil do deklet nasilen, pretepal jih je in ustrahoval, da jih bo bodisi spet pretepel bodisi polil s kislino ali pa domačim povedal, s čim se ukvarjajo,« je med drugim dejal. Da je res šlo za trgovino z ljudmi in da so dekleta zlorabili z ustrahovanjem in nadvlado, so v sodnem procesu sicer potrdili tudi izvedenci psihiatrične stroke. Sodba, kot rečeno, še ni pravnomočna in pričakovati je, da se bo obramba nanjo pritožila.