Strah

Marija v noči na sredo ni upala zatisniti očesa

Gabrijel Toplak
20. 9. 2017, 19.50
Deli članek:

Šestinsedemdesetletnici so na pomoč takoj priskočili korenski gasilci, ki so se odpravili do režijskega obrata, kjer so napolnili protipoplavne vreče.

Gabrijel Toplak
Veselje na deželi ji je že večkrat pokvaril potok.

Če so slovenski hidrologi včeraj nenehno opozarjali, da se bodo v noči na sredo ponovno razlivale reke na območjih vzhodne, severovzhodne, južne in osrednje Slovenije, so nekateri tovrstne nevšečnosti že doživeli. Hišo Marije Vogrin iz Spodnje Korene v občini Duplek je kot že nekajkrat spet ogrožal bližnji potok.

Gabrijel Toplak
Protipoplavne vreče so gasilci včeraj zjutraj (začasno) odložili v bližino hiše.

PONOČI NI ZATISNILA OČESA

»Že lani je bila enako stanje, zato ponoči sploh nisem zatisnila očesa. Vedela sem, da bo potok spet narasel, in vso noč sem lahko le nemočno čakala. Prestajala sem grozne trenutke, čas ni mineval nikamor. Že tako nimam veliko, vremenska ujma pa mi lahko uniči še tisto, kar sem ustvarjala več let,« je s solzah v očeh pripovedovala 76-letnica. Korenski gasilci, ki so jo obiskali, so jo vendarle nekoliko pomirili, saj so ji obljubili pomoč. »Rekli so mi, da jih lahko kadarkoli pokličem in bodo prišli. Lažje mi je, ker vem, da nisem sama. Občino sem obvestila že večkrat in samo enkrat so se odzvali. Potem je bilo nekaj časa v redu, zdaj pa je spet enako in se korito potoka hitro napolni,« je razložila Vogrinova. V Koreni ima le vikend, saj stanuje v Mariboru. »Občasno pridem na deželo, kjer lahko gojim rože. Tukaj sem res vesela, a mi je to radost že večkrat pokvaril prav ta potok. Nekateri ga ne želijo vzdrževati, tisti, ki bi ga lahko, odgovarjajo, da nimajo denarja. Grozno je,« je zaključila Vogrinova, ki je v rokah ves čas držala mobilni telefon, če bi morda potrebovala pomoč gasilcev. Ti naj bi ji tudi obljubili, da se bodo spet lotili črpanja vode, s čimer bodo zmanjšali pretok.

Gabrijel Toplak
Narasi potok je le streljajo od stanovanjske hiše.

Opazovalna postaja je na širšem mariborskem območju včeraj dopoldne beležila krajevno do 70 milimetrov dežja na kvadratni meter v zadnjih 12 urah.

GASILCI V PRIPRAVLJENOSTI

Franc Dvoršak, predsednik PGD Korena, je dejal, da se je na intervencijo že pred sedmo uro zjutraj odpravilo šest gasilcev, ki so se z gospo najprej pogovorili. »Odšli smo tudi do režijskega obrata in napolnili protipoplavne vreče, ki smo jih odložili v bližini hiše. Območje bomo redno nadzorovali, če bi potok res nenadoma narasel, pa smo gospe pustili telefonsko številko, da nas lahko takoj pokliče. Bomo v pripravljenosti, da bomo hišo pravočasno zaščitili z vrečami,« je pojasnil Dvoršak.

Gabrijel Toplak
Ogrožene so tudi rastline, okrasno drevje, vrt …

PRISTOJNOST DRŽAVE

Mitja Horvat, dupleški župan, je za Svet24 povedal, da je vzdrževanje tega potoka v pristojnosti države. »Hiša je dejansko v strugi potoka, ki niti ni tako slabo vzdrževan. Sicer pa po vsaki intervenciji, ki se zgodi na območju občine, obvestimo pristojne službe,« je poudaril Horvat in spomnil, da so se vzdrževanja tega potoka lotili pred dvema letoma in bili skoraj kazensko ovadeni.